SV vil at regjeringen skal starte et prøveprosjekt med en advokatordning for innsatte i fengsler

Partiet fremmet forslaget i Stortinget torsdag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I november i fjor presenterte SV frem sitt alternative statsbudsjett, der det blant annet kom frem at partiet ønsket å bevilge 15 millioner kroner til en ny advokatordning for innsatte i norske fengsler. En slik ordning er også foreslått i NOU 2020: 5 – Likhet for loven, som kom i 2020.

– Det er ulike måter en kan innrette ordningen på. Dette vil være en helt ny ordning som må utvikles i tett dialog med både tilbyderne og mottakerne av tilbudet, uttalte Andreas Unneland, som er justispolitisk talsperson i SV, til AdvokatWatch.

SV fikk ikke gehør for dette fra regjeringspartiene da partene ble enige om statsbudsjettet. 

Torsdag fremmet Unneland, tidligere SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Marian Hussein fremmet et representantforslag om å styrke rettshjelpstilbudet for innsatte gjennom en advokatordning for fengslene.

«Stortinget ber regjeringen starte et prøveprosjekt med en advokatordning for innsatte med utgangspunkt i forslaget i NOU 2020: 5», lyder forslaget.

En advokatordning for innsatte kan bidra til å styrke rehabiliteringen for innsatte gjennom at storsamfunnet sikrer at deres rettigheter blir ivaretatt, skriver de tre stortingsrepresentantene.

I utredningen de viser til, foreslås det at advokatene i ordningen for eksempel kan få betalt for å jobbe en viss andel av tiden med rettshjelp i saker knyttet til straffegjennomføring i fengslene i sin region.

Utredningen foreslår å sette av fem årsverk til advokater.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også