Advokatforeningen vil ha fem justeringer i klientkonto-forslag

Advokatforeningen deler ønsket om å gjøre advokatene mindre utsatt for å bli misbrukt til hvitvaskingsformål, men mener det er nødvendig med «betydelige justeringer» i departementets forslag.
HØRINGSSVAR: Advokatforeningens svar er signert av generalsekretær Merete Smith og leder Jon Wessel-Aas. | Foto: Lise Åserud / NTB
HØRINGSSVAR: Advokatforeningens svar er signert av generalsekretær Merete Smith og leder Jon Wessel-Aas. | Foto: Lise Åserud / NTB

Advokatforeningen har nylig levert sin høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementets forslag til ny advokatforskrift og endringer i advokatloven, som ble sendt på høring i slutten av september.

Det er ett forslag foreningen særlig har innvendinger til.

Det er forslaget om en plikt til å opprette separate klientkontoer for hver klient. Disse skal opprettes i både advokatens og klientens navn.

Selv om foreningen deler ønsket om å gjøre advokatene mindre utsatt for å bli misbrukt til hvitvaskingsformål, og de øvrige målene departementet ønsker å oppnå ved den foreslåtte regelen, mener foreningen at det er nødvendig med «betydelige justeringer» i den foreslåtte regelen.

Forslaget har mye større praktiske ulemper enn det høringsnotatet legger til grunn, både for advokatene og bankene, mener Advokatforeningen.

«Vi har gjort ulike undersøkelser blant advokater og banker om hvordan bankene praktiserer hvitvaskingsreglenes krav om kundetiltak hvor det opprettes separate klientbankkonti i dag. Vårt inntrykk er at bankene i dag sjeldent eller aldri utfører kundetiltak rettet mot klientene – det bygges på advokatenes kontroll. Ved forslaget kan dette bli endret», skriver den.

En dialog mellom banken og advokatforetaket når bankene må undersøke midlenes opprinnelse kan vanskelig bli tilfredsstillende for bankene, mener Advokatforeningen, og viser til at advokatenes taushetsplikt gir begrensninger i hva foretaket kan gi av informasjon til banken.

Forslaget har i tillegg en «svært problematisk» side mot innbyggernes rett til fortrolig juridisk bistand og reglene om dette som følger av EMK artikkel 8, mener foreningen, som i sitt høringssvar til departementet bemerker at dette kan la seg løse ved å innrette ordningen på en annen måte.

Det er heller ikke riktig at en separat klientbankkonto i klientens navn vil gi klienten «fullt innsyn i kontoen med egne midler», ifølge Advokatforeningen, som har fått opplyst fra bankene at en bankkonto bare kan ha én kontoeier, og at det vil være advokatforetaket som vil stå som kontoeier også for slike. En oversikt over kontobevegelsene vil fortsatt måtte gis av advokaten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også