Advokatforeningen viderefører streiken, men gjør noen endringer: – Må innrettes på en måte som kan stå seg over tid

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) håpet at en foreslått økning i rettshjelpssatsen på 50 kroner ville være nok til å avslutte streiken. 
LEDER: Mette Yvonne Larsen leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
LEDER: Mette Yvonne Larsen leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen strekker seg nå langt for å imøtekomme Advokatforeningen og forventer nå at den uhjemlede aksjonen avsluttes, uttalte statsråden i en pressemelding da forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem.

Der foreslår regjeringen å heve rettshjelpssatsen med 50 kroner. Fredag ble det klart at det ikke er nok til å få Advokatforeningen til å avslutte streiken.

I en pressemelding varsler foreningen at streiken fortsetter, og skriver:

«Regjeringen må overholde den skriftlige avtalen med Advokatforeningen, og sikre rettshjelpssatsen en bærekraftig utvikling slik salærrådet har anbefalt. Inntil regjeringen viser at en bærekraftig sats er innenfor rekkevidde, vil advokatenes politiske streikeaksjoner fortsette». 

Formen på streiken vil imidlertid bli litt annerledes. 

Advokatene som bistår barn i barnehusene gjenopptar sitt arbeid, mens skyggeadvokatene som ivaretar oppgaver mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og E-tjenesten fortsetter streiken, fremgår det av pressemeldingen.

Advokatforeningen omtaler regjeringens foreslåtte økning på 50 kroner som meget positiv, og ser det som «et tegn på at regjeringen forstår at satsen er for lav». Det er imidlertid ikke tilstrekkelig, påpeker Advokatforeningen.

«Til tross for bevilgningen i revidert statsbudsjett er imidlertid rettshjelpssatsen fremdeles vesentlig lavere enn for ti år siden (4,8 prosent). Og justeringen bidrar lite til å nå det uavhengige salærrådets anbefalte rettshjelpssats på 1464 kroner», skriver de i fredagens pressemelding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også