Korrupsjonstiltalt advokat frifunnet

Abdelilah Saeme er i Borgarting lagmannsrett frifunnet på alle tiltalepunkter.
Abdelilah Saeme er i dommen fra Borgarting lagmannsrett frifunnet på alle punkter. | Foto: Vidar Ruud / NTB
Abdelilah Saeme er i dommen fra Borgarting lagmannsrett frifunnet på alle punkter. | Foto: Vidar Ruud / NTB

Det går frem av den ferske dommen som kom fredag ettermiddag.

Saeme har hele tiden nektet straffeskyld.

Påtalemyndigheten anførte at Saeme aksepterte et tilbud fra en klient om å motta 20.000 euro, og ga klienten en forestilling om at han kunne slippe straff for heroinbesittelse. Deler av pengene skulle gå til å bestikke politiet, ifølge påtalemyndigheten.

Beløpet ble ifølge tiltalen senere redusert til 10.000 euro, like under 100.000 kroner. Det er ikke bestridt at advokaten skal ha reist til Tyskland, hvor han mottok kontant delbetaling på 5000 euro.

Lagmannsrettens flertall har etter en samlet vurdering «kommet til at det ikke er hevet over enhver rimelig tvil at Saeme har krevd, mottatt eller akseptert tilbud om en fordel for seg selv».

Strafferettsadvokaten er derfor frifunnet for grov korrupsjon.

Når det gjelder tiltalepunktet om grovt bedrageri, mener flertallet at det ikke er bevist «at Saeme hadde til hensikt å skaffe seg (eller andre) en uberettiget vinning da han hentet pengene i Tyskland».

Flertallet er av den oppfatning at det heller ikke er bevist «at Saeme rettsstridig har forledet X til å overlevere pengene til ham ved å fremkalle, styrke eller utnytte en villfarelse hos X», og mener det er «usikkert om handlingen medførte tap eller fare for tap».

Saeme var også tiltalt for brudd på tolloven og bokføringsloven, men lagmannsretten har frifunnet ham også på disse punktene.

Det var påtalemyndigheten som anket saken etter at Saeme i februar ble frifunnet i Oslo tingrett. Dommen var enstemmig.

– Det var en sterk og klar avgjørelse om at tiltalen var bomskudd når det gjaldt korrupsjonsanklagen. Hverken jussen eller faktum holdt ifølge lagmannsretten. Nå er han enstemmig frifunnet i to instanser, men har vært fratatt bevillingen bare fordi hans motpart i retten i form av påtalemyndigheten siktet han. Det er svært uheldig, skriver Saemes forsvarer, John Christian Elden, i en SMS til AdvokatWatch.

AdvokatWatch har også bedt om en kommentar fra statsadvokat Carl Graff Hartman.

– Påtalemyndigheten registrerer lagmannsrettens avgjørelse, og vil vurdere om det er grunnlag for å anke avgjørelsen, skriver Graff Hartman i en e-post til AdvokatWatch.

Denne uken startet ankesaken mot korrupsjonstiltalt advokat 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også