«Fastpris gir forutberegnelighet, og man slipper å oppleve brutte forventninger – alle skuffelsers mor»

Juridisk direktør Helge Lundestad i Handelsbanken, som blant annet har bakgrunn fra BAHR, uttaler seg om advokatfirmaenes timeprismodell.
Helge Lundestad (t.v.) under en rettssak i 2017. | Foto: Lise Åserud / NTB
Helge Lundestad (t.v.) under en rettssak i 2017. | Foto: Lise Åserud / NTB

AdvokatWatch har i flere artikler omtalt Advokatfirmaet Ally, med tidligere Wiersholm-sjef Nils Thommessen i spissen.

Ally ønsker å utfordre den etablerte forretningsmodellen i bransjen, og vil blant annet operere med faste priser. Denne måneden åpnet firmaet sitt første kontor i Bygdøy allé, og de første advokatene er på plass. Thommessen skal også selv jobbe som advokat i Ally.

AdvokatWatch kjenner til at det er uenighet i enkelte deler av advokatmiljøet, om en modell med fastpris kan fungere eller ikke.

I en LinkedIn-post hiver også juridisk direktør Helge Lundestad i Handelsbanken seg inn i debatten om fastpris. Lundestad har blant annet bakgrunn som advokat i DNB og BAHR.

«Vi er veldige glade i våre panelfirma for advokattjenester. De største advokatfirmaenes timeprismodell innebærer likevel enkelte utfordringer. Høyt på lista kommer at den ikke gir insentiver til advokater som jobber effektivt. I sin natur vil timeprismodellen premiere de som fakturerer flest timer – ikke nødvendigvis de som er raske til å gi gode råd.», skriver han.

Uttalelsene kommer i kjølvannet av et intervju Lundestad har gjort med Dagens Næringsliv, der det kommer frem at Handelsbanken er i ferd med å forhandle frem nye rammeavtaler med advokatfirmaene.

Lundestad skriver videre at Handelsbanken ønsker «å nudge firmaene i riktig retning».

«Når det gjelder innovasjon, prising og mangfold. En av måtene vi jobber med dette på, er å etterspørre mer fastpris», skriver han.

Lundestad mener fastpris stimulerer til effektivitet og nytenkning, og at det oppfordrer i langt større grad firmaene til å være innovative gjennom ny teknologi.

«Og hvem har ikke opplevd å sette ut et oppdrag uten fastpris, og når taksameteret stopper, så mister du nesten pusten…. Fastpris gir forutberegnelighet, og man slipper å oppleve brutte forventninger - alle skuffelsers mor.», avslutter han.

Partner og styreleder i Grette, Marius Svendsvoll Langnes, sier til DN at prispresset i bransjen er blitt større og at klienter er mer opptatt av å diskutere ulike prisingsmodeller for å dele på den økonomiske risikoen.

– Det tvinger frem utvikling, og det er ikke bransjen allergisk mot, sier han til avisen.

– Advokater er ikke noe bedre eller dårligere enn andre profesjonelle

Dette blir det den første lagoppstillingen til nykommeren Ally

I en sak var timeprisen til LIGL advokater på rundt 22.000 kroner: – Spinnvilt 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også