Hetses i sosiale medier etter kappekledd markering utenfor ambassade

Advokatfullmektig Servet Yildiz Stêrk opplever hets på sosiale medier i kjølvannet av en kappekledd markering utenfor Tyrkias ambassade i Oslo.
Servet Yildiz Stêrk. | Foto: Tveter & Kløvfjell
Servet Yildiz Stêrk. | Foto: Tveter & Kløvfjell

Aksjonen, som ble avholdt forrige tirsdag utenfor Tyrkias ambassade, skjedde i sammenheng i solidaritet med de straffeforfulgte advokatene Barkin Timtik og Selcuk Kozagacli.

Rettssaken til de to tyrkiske advokatene startet i Istanbul i forrige uke.

«Det felles kravet er at forfølgelsen av tyrkiske advokater, dommere, journalister og menneskerettsforkjempere må stanse», skrev Advokatforeningen i forkant av markeringen.

Ifølge organisasjonen ønsket ingen representanter fra Tyrkias ambassade å møte aksjonistene.

En av aksjonistene som deltok var advokatfullmektig Servet Yildiz Stêrk i Tveter & Kløvfjell. Stêrk, som har kurdisk bakgrunn og kom til Norge som liten gutt, var en av få fra advokatstanden som møtte opp utenfor ambassaden.

Til advokatforeningens medlemsblad, Advokatbladet, forteller Stêrk at han visste det tynne oppmøtet ville medføre ekstra oppmerksomhet mot han, noe han ikke ønsket.

– Men mot må en finne når det er tale om så viktig sak – for meg handler dette utelukkende om grunnleggende prinsipper om advokaters rolle, sier han.

Stêrk delte også bilder fra markeringen på Instagram, hvor han er svært aktiv, og mange følgere fra tyrkiske miljøer. I etterkant har han opplevd mye hets, og blant annet blitt anklaget for å være landsforræder.

Advokatfullmektigen frykter nå straffeforfølgelse i Tyrkia, og sier han tviler på en rettferdig rettergang hvis det blir tatt ut tiltale, og viser til at han er dobbel statsborger.

Else Leona McClimans og Maria Hessen Jacobsen fra Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg kaller hetsen i etterkant for «hårreisende».

– Servet risikerer mye mer enn oss andre ved å stå der sammen med oss og markere utenfor ambassaden. Han var veldig modig som faktisk turte å gjøre det, sier Jacobsen til Advokatbladet.

Har fått ny rolle i Tveter & Kløvfjell

– På et tidspunkt må vi skifte fokus til at mangfold utelukkende handler om lønnsomhet 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også