Elden-advokat er kritisk til SANDS' gransking av varsel mot tidligere juridisk direktør i Equinor: – Oppsiktsvekkende at sentrale aktører ikke er blitt kontaktet

Dagens Næringsliv har i en serie artikler omtalt hvordan tidligere juridisk direktør i Equinor, Hans Henrik Klouman, ble gransket av SANDS og fjernet fra jobben som juridisk direktør i Equinor.
Avisens undersøkelser har avdekket at Nicolai Skridshol, som er partner i SANDS, og advokatfirmaet ikke snakket med en rekke personer utenfor Equinor som kunne belyst forholdene Klouman ble anklaget for. Det reagerer Elden-advokat Tormod Tingstad på.
Han omtaler fremgangsmåten som «virkelig merkelig».
– Undersøkelsesmetoden i slike granskninger er ekstremt viktig. Granskere bør derfor strekke seg lenger i forhold til å ivareta grunnleggende rettssikkerhetsgarantier, som objektivitet, rett til innsyn, kontradiksjon og proporsjonalitet. Det betyr også at en bør snakke med vitner som kan tale til anklagedes fordel, sier Tingstad, som selv tidligere har vært ansvarlig for compliance i Yara, til DN.
– Jeg kan jo ikke dolke en kollega i ryggen for en undersøkelse jeg ikke har sett, men det er oppsiktsvekkende at sentrale aktører i forhold til undersøkelsens tema ikke er kontaktet, fortsetter han.
Skridshol vil ikke kommentere saken overfor DN.
– Jeg hverken bekrefter eller avkrefter klienter og oppdrag.
Varsel knyttet til kunstprogram
Det var i januar 2019 at Klouman fikk beskjed fra daværende konsernsjef Eldar Sætre og styreleder Jon Erik Reinhardsen om at han var mistenkt for å ha brutt selskapets etiske retningslinjer og at Equinor ville hyre inn et eksternt advokatfirma for å granske ham.
Varselet gjaldt bekymringer knyttet til den juridiske direktørens opptreden og rolle i Equinors kunstprogram. Klouman hadde vært medlem i den rådgivende kunstkomiteen i selskapet. Med tiden fikk SANDS i oppgave å granske Klouman. Prosessen endte med at Klouman ble fjernet fra jobben og og omplassert i Equinor.
DN har forelagt Tingstads kritikk for SANDS.
– Det er sikkert mange advokater som er villige til å uttale seg til DN om en granskning foretatt i 2019 som de ikke vet noe konkret om. Vi takker for muligheten til å kommentere kritikken som reises, men vi har taushetsplikt overfor vår oppdragsgiver og kan som tidligere nevnt derfor ikke gå inn på detaljene i den gjennomførte granskningen, svarer managing partner Oddbjørn Slinning.
Schiøtz mener granskingen bør vurderes eksternt
Advokat Cato Schiøtz i Glittertind har tidligere uttalt at han mener granskingen reiser så mange spørsmål at den bør vurderes eksternt. Til den kritikken svarte managing partner Slinning at «forholdene ble lagt godt til rette for gjennomføring av en forsvarlig granskning».
– I dette ligger at det ble satt av nødvendig tid, og at anerkjente prinsipper for ivaretagelse av både varslersiden, den som ble gransket og de som ble intervjuet ble fulgt, herunder prinsippene om kontradiksjon og rett til imøtegåelse, svarte Slinning da.