AdvokatWatch

– Det har alltid vært et svart hull der advokatene får si at de sørger for etikk internt

Daglig leder i organisasjonen Tax Justice Network Norge, som jobber for global skatterettferdighet, går igjen hardt ut mot skatteadvokater.

Daglig leder i Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen. | Foto: Tax Justice Network Norge

Klassekampen har i en lengre periode skrevet flere artikler om at Skattedirektoratet har grepet inn i enkeltsaker, som egentlig skulle behandles av skattekontorene.

Blant annet omtalte avisen før jul, at advokater har sluppet unna skatteregninger ved hjelp av kontakter i etaten.

En granskning i regi av Finansdepartementet konkluderte med at det ikke var begått lovbrudd, men at forholdene det ble varslet om «ikke var i samsvar med god forvaltningsskikk».

«Skatteetaten vil behandle alle henvendelser vi mottar, også fra advokatfirmaer, i henhold til god forvaltningsskikk uavhengig av om henvendelsen sendes til skattekontoret eller direktoratet», uttalte skattedirektør Nina Schanke Funnemark den gangen.

– Skatteadvokater har fått nær total makt til å bestemme skatten til velstående kunder.

Den siste uken har Klassekampen rullet ut nye artikler knyttet til sakskomplekset. Blant annet forteller tidligere skattekrimsjef, Jan-Egil Kristiansen, til avisen at Skattedirektoratet grep inn i sakene hans til fordel for mektige skatteadvokater.

– Ofte grep de inn etter at advokater, som må ha hatt god kontakt med folk i direktoratet, kontaktet dem. Det har gjerne vært skatteadvokater, ofte profilerte. Noen ganger har det vært advokater som har vært ansatt i Skattedirektoratet før, som har fått dem til å gripe inn, sier han blant annet til avisen.

Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge, som tidligere har uttalt seg kritisk overfor AdvokatWatch om advokaters sterke taushetsplikt knyttet til skatterådgivning, reagerer sterkt på avsløringene til Klassekampen.

– Avsløringene viser at skatteadvokater har fått nær total makt til å bestemme skatten til velstående kunder. De synes å ha fri tilgang til de innerste sirkler i direktoratets kontorer, på tvers av demokratiske og juridiske spilleregler. Dette er svært skremmende, sier Jacobsen til Klassekampen.

Hun etterlyser strengere regulering for skatteadvokater.

– Det har alltid vært et svart hull der advokatene får si at de sørger for etikk internt, sier hun.

Avviser

Juridisk direktør i Skattedirektoratet, Harald Johannessen, mener påstandene fra Jacobsen er udokumenterte. Ifølge Johannessen instruerer direktoratet kun unntaksvis, og at det i unntakstilfellene dreier seg om faglig uenighet som ikke var mulig å løse gjennom dialog.

Han viser også til at det i mai 2021 ble innført nye retningslinjer, som skal sikre både skriftlighet, god begrunnelse og etterprøvbarhet ved bruk av instruksjon.

Johannessen har også tidligere avvist påstandene om kameraderi til fordel for mektige aktører.

Hevder advokater slapp unna skatteregning ved hjelp av kontakter i etaten

Tax Justice Network: – Det eneste som har gitt et innblikk i advokatkontorers sentrale rolle i aggressiv skatteplanlegging er datalekkasjer 

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch