Flere tror at kjønnsfordelingen på jusstudiet vil tvinge fram en endring i partnerskapene

Andelen kvinner i partnerskapene i advokatbransjen kommer til å øke, tror flere.
Kristine Hasle (til venstre) er partner i Wiersholm, mens Helga Aune er partner i EY. | Foto: Wiersholm / EY
Kristine Hasle (til venstre) er partner i Wiersholm, mens Helga Aune er partner i EY. | Foto: Wiersholm / EY

Mandag la Samordna opptak fram tall fra hovedopptaket til høyere utdanning. Tallene viste både at færre søkere hadde rettsvitenskap som sitt førstevalg og at syv av ti nye jusstudenter er kvinner.

Nå gir flere partnere uttrykk for at de tror den høye kvinneandelen vil føre til endringer i partnerskapene, som har vært, og i stor grad fortsatt er, mannsdominerte. Det skriver Dagens Næringsliv.

I Wiersholm er kvinneandelen på fullmektignivå nå 60 prosent, forteller Kristine Hasle, som selv ble partner i 2017, til avisen.

– Jeg tror også kjønnsbalansen på partnersiden vil jevne seg ut, og det ser vi allerede, sier hun, og viser til at kvinneandelen i partnerskapet i Wiersholm er doblet siden hun ble partner.

I et intervju med Bergens Tidende gir forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) og Karl Harald Søvig, dekan ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, uttrykk for bekymring knyttet til skjevheten i kjønnsfordelingen på studiet.

Finn Bjørnstad, managing partner i Wikborg Rein, mener store forskjeller over tid vil være uheldig, men ikke på kort sikt.

– Jeg mener derimot at vi i advokatbransjen godt kan leve med ubalanse i en periode for å utjevne ut dagens forskjeller, sier han.

Helga Aune, partner i EY og leder for deres arbeidsrett- og likestillingsteam, tror at aktivitets- og redegjørelsesplikten vil føre til at selskapene som tar likestilling på alvor vil skille seg ut positivt.

Det vil føre til en høyere andel kvinnelige partnere, spår hun.

– Vi er på ingen måte i mål og fortsetter derfor arbeidet, men andelen kvinnelige partnere vil øke godt i årene som kommer.

Syv av ti nye jusstudenter er kvinner

Færre hadde rettsvitenskap som førstevalg 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også