Tidligere Hjort-advokat Lise Klaveness tildeles Rettssikkerhetsprisen

Rettssikkerhetsprisen 2022 går til fotballpresident Lise Klaveness og Tromsø Idrettslag.
Lise Klaveness på podiet under FIFA-kongressen i Doha. | Foto: AP Photo/NTB/Hassan Ammar
Lise Klaveness på podiet under FIFA-kongressen i Doha. | Foto: AP Photo/NTB/Hassan Ammar

Det opplyser Juristforbundet i en pressemelding tirsdag morgen.

Klaveness, som i dag er fotballpresident, og Tromsø Idrettslag får prisen for arbeid for å fremme menneskerettighetene innen fotball og idrett generelt, ifølge Juristforbundet.

I sin begrunnelse for å tildele Klaveness prises vises det til hennes kritiske tale på FIFA-kongressen i Doha i vår.

«Hun tok et kraftig oppgjør med FIFA og kritiserte diskriminering, manglende åpenhet, unnfallenhet overfor menneskerettigheter, korrupsjon, sendrektighet i håndteringen av Russlands krig mot Ukraina og ikke minst tildelingen av fotball-VM til Qatar. Hun presenterte også sin visjon om en fotballverden hvor gutter og jenter, av alle farger, streit som skeiv, behandles med samme respekt og anerkjennelse», heter det i pressemeldingen.

«Juryen vektlegger at det å ta et oppgjør med så mektige antidemokratiske organisasjoner krever et særskilt mot og innebærer risiko for sanksjoner og private belastninger. Klaveness har satt hensynet til denne risikoen til side. Hun fremstår som et tydelig og uredd forbilde og forkjemper for menneskerettigheter og rettssikkerhet», står det videre.

Klaveness trakk for øvrig frem advokatrollen under talen.

Juryen har bestått av leder Susann Funderud Skogvang (lagdommer i Hålogaland lagmannsrett), Eirin Eikefjord (jurist, politisk redaktør i Bergens Tidende), Anine Kierulf (ph.d, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo,spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter), Monica Mæland (partner/advokat i Schjødt, tidligere justisminister) og Jon Wessel-Aas (partner/advokat i Lund & Co DA, leder av Advokatforeningen).

Ifølge Juristforbundet deles prisen ut på den den årlige Rettssikkerhetskonferansen, som Juristforbundet arrangerer i Gamle Logen i Oslo 21. september.

Lise Klaveness: – Det er den største ulempen med å jobbe både som advokat og fotballeder

Lise Klaveness trakk frem advokatrollen i kritisk tale til FIFA-kongressen 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også