Arbeidet Arntzen de Besche-partneren skal ta del i fremover kan gi ham og andre advokater mindre å gjøre

Offentlige anskaffelser blir oppfattet som tungvint både for det offentlige og for tilbydere av varer og tjenester, sier Arntzen de Besche-partner Jon Reidar Gresseth, som er oppnevnt i utvalget som skal gjennomgå regelverket.
UTVALGSMEDLEM: Advokat og partner i Arntzen de Besche, Jon Reidar Gresseth. | Foto: Arntzen de Besche
UTVALGSMEDLEM: Advokat og partner i Arntzen de Besche, Jon Reidar Gresseth. | Foto: Arntzen de Besche

I november oppnevnte regjeringen et utvalg som skal gjennomgå regelverket for offentlige anskaffelser og komme med forslag til endringer. Utvalgsmedlemmene inkluderer fem advokater.

Arntzen de Besche-partner Jon Reidar Gresseth er en av dem.

Gresseth har entreprise, eiendom og offentlige anskaffelser som sine kompetanseområder. Han har erfaring med komplekse anskaffelser og kommersielle tilvirkningskontrakter i offentlig og privat sektor.

I et intervju med lokalavisen Bladet sier han at offentlige anskaffelser blir oppfattet som tungvint både for det offentlige og for tilbydere.

– Det har blitt oppfattet slik og er blitt veldig rettsliggjort. Det har også blitt mye «mat» for advokater, både for de som bistår det offentlige og for de som bistår leverandørene, sier Arntzen de Besche-partneren.

Han tror at bransjen synes det har blitt vel mange søksmål, samtidig som det koster litt for mye for oppdragsgivere å foreta anskaffelser.

Arbeidet som Gresseth og resten av utvalget nå skal ta fatt på, kan resultere i mindre arbeid for anskaffelsesadvokatene fremover.

– Ja, det kan høres som at vi drar teppet unna egne føtter, men det er nok målsettingen med vårt arbeid. Regelverket skal bli enklere og ikke så rettsliggjort som i dag. Når det gjelder de store anskaffelser, er det store profesjonelle organisasjoner som bruker advokater. Det er greit nok, men for en liten kommune som skal kjøpe en brannbil eller en barnehage, så brukes det samme regelverket. Da har ikke de små kommunene de samme ressursene og man tråkker ofte feil, uten at man mener å gjøre noe galt, rett og slett fordi det er for vanskelig.

Utvalget består av totalt åtte medlemmer. Det ledes av Halvard Haukeland Fredriksen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, og skal levere en NOU til Nærings- og fiskeridepartementet.

Første delleveranse skal overleveres departementet 4. november 2023, mens den andre skal overleveres 4. mai 2024, opplyser regjeringen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også