– Han var utrolig god til å bygge lag. Motiverende og tydelig, men krevende

Stavanger Aftenblad har forsøkt å finne ut hvem medieskye Erling Ueland egentlig er.
PERMISJON: Schjødt-advokat Erling Ueland er i permisjon mens han etterforskes av Økokrim. | Foto: Stian Olsen/Schjødt
PERMISJON: Schjødt-advokat Erling Ueland er i permisjon mens han etterforskes av Økokrim. | Foto: Stian Olsen/Schjødt

Denne uken ble det kjent at Økokrim åpner etterforskning mot advokat Erling Ueland i Schjødt, etter mistanke om korrupsjon. Ueland er anklaget for å ha tilbudt én million kroner til Klaveness Marine-sjef Jon Christian Syvertsen i et møte i september i fjor, for å få normalisert forholdet mellom investeringsselskapet, som har boikottet Schjødt, og advokatfirmaet. Schjødt og Ueland har avvist anklagen som Dagens Næringsliv var først til å omtale i april i år.

Økokrim-sjef Pål Lønseth har bekreftet overfor AdvokatWatch at det er første gang de har en sak om korrupsjon mot en advokat.

Erling Ueland har vært managing partner i Schjødt i tre perioder, senest fra 2017 til mars i år da Magnus Lütken tok over rollen. AdvokatWatch kjenner til at det har vært ulike meninger om Uelands lederstil i Schjødt opp gjennom årene, men under hans regime har Schjødt uansett opplevd formidabel vekst, noe som er blitt anerkjent både internt og eksternt. I fjor omsatte advokatfirmaet for 1858 millioner kroner, og etablerte seg også i Danmark.

Ueland har imidlertid aldri latt seg intervjue av media, og Stavanger Aftenblad som heller ikke har fått han i tale, har forsøkt å finne ut hvem Schjødt-advokaten egentlig er.

Ifølge avisen var Ueland et stort hockeytalent, som blant annet spilte på juniorlandslaget. Da han var ferdig med å studere juss ved Universitetet i Bergen i 1988, returnerte han til Stavanger, hvor han ble trener for guttelaget til Stavanger Siddis Ishockeyklubb (SSI). Ueland ledet laget til en svært overraskende NM-finale mot Vålerenga, Furuset og Manglerud Star i 1990, forteller avisen.

Daværende lagkaptein på SSI, Henning Melhus, beskriver Ueland som en «fantastisk trener», som gjorde gråstein om til gull.

– Erling var utrolig god til å bygge lag. Motiverende og tydelig. Men krevende. Den sesongen vi kom til NM-finalen, kjørte han oss knallhardt. Han var fast bestemt på at vi i hvert fall ikke skulle tape kamper fordi vi var for dårlig trent. Samtidig hadde han faste seanser i garderoben hvor vi hadde en slags quiz som gikk på fremmedord. Erling utfordret oss også på det intellektuelle og var opptatt av å tilføre oss kunnskap, sier Melhus.

Stavanger Aftenblad skriver at Ueland forsvant helt fra rampelyset da han ga seg som for hockeylaget etter NM-finalen, for å satse på advokatkarrieren.

– Han liker å holde en lav profil ja, bekrefter tidligere Finnøy-ordfører Kjell Nes, som kjenner Ueland.

Både Nes og Ueland bor på øyen Ombo i Boknafjorden i Stavanger kommune. Ifølge avisen har Ueland et gårdshus, med 45 rom og et stort parkanlegg og tennisbane. På den 2500 dekar store eiendommen, er også to store sauehus, med plass til 1000 dyr.

Nes roser Ueland for å være en arbeidskar, og sier advokaten i blant også stiller opp for lokalmiljøet.

– Jeg vil si han bidrar. For noen år siden var han leder av 17.mai-komiteen. Så han tar sin plikt, sier Nes.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også