Nina Sørensen får advokatbevilling, men ikke med tilbakevirkende kraft fra 2021: – Det fremstår som et «takk for sist»

Nina Sørensen mener at nemnden dermed i realiteten nekter å ta Høyesteretts avgjørelse til etterretning, og vurderer nå hvordan saken bør håndteres videre.
KONTOR: Tilsynsrådet og Advokatbevillingsnemnden i Rådhusgaten 23 i Oslo. | Foto: Aleksander Losnegård / AdvokatWatch
KONTOR: Tilsynsrådet og Advokatbevillingsnemnden i Rådhusgaten 23 i Oslo. | Foto: Aleksander Losnegård / AdvokatWatch

Oppdateringslogg: Saken er oppdatert tirsdag 3. august kl. 12:55 med kommentar fra direktør Dag Eriksen i Tilsynsrådet.

Vedtaket om å avslå Sørensens søknad om bevilling, som først ble fattet av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet i februar 2021 og senere samme vår opprettholdt av Advokatbevillingsnemnden, ble i juni i år kjent ugyldig.

Etter dommen ba Sørensens prosessfullmektig, Simonsen Vogt Wiig-partner Kristoffer Larsen, nemnden gjøre en ny vurdering av vedtaket.

Den er nå klar. Advokatbevillingsnemnden omgjør det to år gamle vedtaket.

«Etter Høyesteretts dom er det klart at Nina Sørensen fyller vilkårene for advokatbevilling, jf. domstolloven § 220. Hennes klage over Tilsynsrådets vedtak av 11.02.2021 tas til følge, slik at ny advokatbevilling kan utstedes.»

Advokatbladet omtalte saken først.

Sørensen har krevd at nemndens vedtak skal omgjøres med virkning fra tidspunktet Tilsynsrådet fattet vedtak 11. februar 2021. Det skjer ikke.

«Nemnden kan ikke se at det er grunnlag for å gi et vedtak om å innvilge advokatbevilling tilbakevirkende kraft, og tilsynsmyndighetene har heller ingen praksis for dette», skriver Advokatbevillingsnemnden i sitt vedtak.

Det får Sørensen til å reagere.

– Jeg opplever at Advokatbevillingsnemnden i realiteten nekter å ta Høyesteretts avgjørelse til etterretning, sier hun til Advokatbladet.

Sørensen forteller at det for hennes CV og karriereutvikling har vesentlig betydning om bevilling ble oppnådd i 2021 og 2023, og at det er derfor hun har opprettholdt kravet gjennom tre rettsinstanser. Hun reagerer på at Advokatbevillingsnemnden i sin vurdering viser til at den «ikke har praksis» for å treffe vedtak med tilbakevirkende kraft, og mener at det er selvsagt når det er første gang noen har utfordret tilsynsmyndighetene på typetilfellet.

– Etter at Høyesterett fastslo at Tilsynsrådets praksis «ikke [kunne] tillegges særlig vekt» ved avgjørelsen, fremstår det jo lett som et «takk for sist», når det treffes nytt vedtak i min disfavør med akkurat samme begrunnelse. Dermed er nemndens feil elegant satt en strek over, sier Sørensen.

Til AdvokatWatch opplyser Sørensen at hun har tatt kontakt med Advokatforeningen om hvordan dette bør håndteres videre.

– Advokatbevillingsnemnden har tatt Høyesteretts dom til etterretning ved å innvilge Sørensen advokatbevilling ved nemndens vedtak av 27. juni 2023. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentar til Sørensens uttalelser, uttaler Dag Eriksen, som er direktør i Tilsynsrådet, i en kommentar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev