Politiadvokat straffet etter å ha unnlatt å anke frifinnelse

Spesialenheten for politisaker har bøtelagt en politiadvokat i Finnmark etter hun unnlot å anke en frifinnende dom mot en mann tiltalt for vold og drapstrusler.
FORELEGG: Spesialenheten for politisaker har ilagt politiadvokaten et forelegg på 8000 kroner. | Foto: Terje Pedersen/NTB
FORELEGG: Spesialenheten for politisaker har ilagt politiadvokaten et forelegg på 8000 kroner. | Foto: Terje Pedersen/NTB
NTB

Spesialenheten henla først anmeldelser mot flere polititopper i Finnmark, skriver NRK. Etter en klage fra en bistandsadvokat beordret Riksadvokaten ny etterforskning i saken. Da endte det med at en politiadvokat ble ilagt et forelegg på 8000 kroner.

Politiadvokaten sier til NRK at hun er usikker på om hun vil vedta forelegget ettersom det i avgjørelsen fra Spesialenheten også står at det opp til Finnmark politidistrikt å vurdere eventuelle personalmessige konsekvenser av saken.

Bakgrunnen for saken er en oppsiktsvekkende frifinnelse av en flere ganger voldsdømt mann i 30-årene i november 2021. Han sto tiltalt for vold og drapstrusler. Politiadvokaten var den femte i rekken som fikk ansvaret for saken og kom inn bare kort tid før hovedforhandling i retten. Da mente hun saken var for dårlig forberedt til å dømme den tiltalte på de viktigste punktene i tiltalen.

Spesialenheten stiller seg enig i kritikken om at saken var altfor dårlig etterforsket.

«Verken de tiltalte i saken eller de fornærmedes rettssikkerhet synes ivaretatt i tilstrekkelig grad», skriver de.

Politiadvokaten straffes imidlertid fordi hun unnlot å anke frifinnelsen av den tiltalte innen tidsfristen, noe Spesialenheten mener er et grovt brudd på tjenesteplikten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også