Jon Wessel-Aas i debatt: – Hva er det vi snakker om her? Det er ikke representativt for tusener av advokater

Advokatforeningens leder Jon Wessel Aas virket lettere oppgitt da han deltok i en debatt om advokatenes timepriser i Dagsnytt 18.
SKILLE: Leder for advokatforeningen og partner i Glittertind, Jon Wessel-Aas, mener det er viktig å skille i debatten om advokatenes timepriser. | Foto: Skjermdump Dagsnytt 18
SKILLE: Leder for advokatforeningen og partner i Glittertind, Jon Wessel-Aas, mener det er viktig å skille i debatten om advokatenes timepriser. | Foto: Skjermdump Dagsnytt 18

Saken er oppdatert fredag 23. februar klokken 12.50.

Justispolitisk talsperson Andreas Sjalg Unneland i SV tok nylig til orde for makstak på sakskostnader som kan pålegges tapende part i retten. Det skjedde i et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) som for øvrig besvarte spørsmålet torsdag.

Torsdag møttes også Unneland og Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas, til debatt i Dagsnytt 18. Tema var advokater med dyre timepriser. 

Ifølge Dagens Næringsliv og E24 har de best betalte partnerne i Schjødt tatt 8900 kroner i timen for bistanden i forbindelse med med konkursprosessen til SAS i USA, noe programleder Espen Aas poengterte i starten av debatten, som etter hvert ble ganske uklar.

Wessel-Aas mente det var «merkelige sammenlikninger» da programleder og Unneland trakk frem makstak på saksomkostninger i domstolene og Schjødts timepriser i SAS-prosessen i samme sammenheng.

– Disse tallene (Schjødts timepriser journ.anm.) som ble nevnt dreide seg om et bestemt oppdrag for et av de store forretningsadvokatfirmaene for SAS i USA i prosess. Det har ingenting å gjøre med saksomkostninger i domstolene for vanlige mennesker, sa Wessel-Aas, med trykk på ingenting.

Advokatforeningens leder mente derfor det var viktig å skille på hva multinasjonale selskaper er villig til å betale for bistand hos landets største advokatfirmaer, og hvilke timepriser det opereres med i norske domstoler. 

Unneland erkjente at Schjødt og de dyreste advokatfirmaene i Norge var «ganske særegne», men viste til at saksomkostningene nesten hadde doblet seg de ti siste årene.

– Så det er klart at man tar seg godt betalt for tjenestene sine i advokatbransjen, sa han. 

Ifølge Wessel-Aas har saksomkostningene gått ned for privatpersoner. Økningen skyldes de store foretakene som er involvert i rettsprosesser, forklarte han.

Avslutningsvis trakk programleder Espen Aas frem at 73 advokater tjente over 20 millioner kroner i 2022, ifølge Dagens Næringsliv

– Advokatene har til salt i maten? sa programlederen.

– Det kan ingen tvile på, men igjen, hva er det vi snakker om her? svarte Wessel-Aas og fortsatte:

– Dette er ikke representativt for tusener av advokater som representerer vanlige norske borgere hver dag. De få advokatene dere snakker om, er eiere av store foretak som omsetter for over mer enn én milliard kroner og har mange hundre ansatte. De får utbytte som aksjonærer i andre store selskaper. Det har ingenting å gjøre med debatten om sakskostnader i domstolene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også