Delte meninger blant dommere på møte: – Etter mitt syn er det oppkonstruert

Ulike syn kom fram da Hordaland tingrett og Hordaland jordskifterett inviterte til dialog om endringer i domstolsstrukturen.
Rettssted Lofthus er ett av to i Hordaland tingrett. | Foto: Hilde Opedal
Rettssted Lofthus er ett av to i Hordaland tingrett. | Foto: Hilde Opedal

Et forslag om å reversere reformen ble sendt på høring av Justis- og beredskapsdepartementet i slutten av januar. Så langt er det kommet inn 25 høringssvar. Høringsfristen er satt til 26. april.

På fredagens møte kom det fram motstridende syn, slik det har gjort mange ganger i tiden som er gått siden høstens valg.

Én av dem som uttrykte støtte til reformen, var Magni Elsheim. Hun er førstelagmann i Gulating lagmannsrett, og satt fra 2011 til 2019 i styret i Domstoladministrasjonen, skriver Hardanger Folkeblad.

– Kort oppsummert ble det klart for meg som Domstolkommisjonen og Riksrevisjonen senere avdekket – at det ikke er mulig å utnytte de knappe ressursene som domstolene har på en effektiv måte i den strukturen vi hadde før, sa førstelagmannen under møtet.

Det er ikke tingrettsdommer Anne Sofie Lutro enig i. Hun uttalte seg på vegne av de fire ansatte ved rettssted Lofthus, som alle er enige om at den nye ordningen ikke er den beste løsningen.

– Vi på Lofthus sitter tre timer unna kollegaene våre i Bergen, og vi kjenner ikke hverandre. Etter mitt syn er det oppkonstruert å hevde at store tingretter fordelt på flere rettssteder gir faglig effekt, sa hun.

Saksbehandler Ann Helen Opedal hevdet at de ved rettssted Lofthus nå opplever mer byråkrati sammenlignet med tidligere.

Jordskifterettsleder Thorbjørn Svane og jordskiftedommer Olav Bruflot ved Hordaland jordskifterett, som har rettssteder i Bergen og på Voss, opplyste at sammenslåingen har vært uproblematisk.

Sorenskriver om sammenslåing: – Vi er nok en solskinnshistorie i forhold til resten av landet 

Frykter kommunal vetorett på om domstolsreformen skal reverseres: – Det er ikke en opplyst rettsstat verdig

Forslaget om reversering av domstolsreformen sendes ut på høring onsdag 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også