Forslaget om reversering av domstolsreformen sendes ut på høring onsdag

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) setter i gang reverseringen av domstolsreformen. Senterpartiet vil ha full kommunal selvråderett.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

– Vi foreslår å ta tilbake de 60 selvstendige domstolene vi hadde før forrige regjering sentraliserte domstolsstrukturen, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NRK.

Domstolsreverseringen er noe regjeringspartiene gikk til valg på. Nå settes den i gang. Mehl har lagt forslaget til ny reform ut på høring. Den skal reversere forrige regjerings domstolsreform, som reduserte antallet tingretter fra 60 til 23.

Høringsfristen er på tre måneder. I utgangspunktet foreslår regjeringen full reversering, men det legges opp til at kommunene selv skal kunne få bestemme.

Flere, særlig i domstolene og rettsmiljøet, har vært kritisk til en reversering. Mehl sier at kommunene skal få velge om de vil ha sin domstol tilbake, men at det må ses på helheten.

Partikollega Marit Arnstad sier til Adresseavisen at kommunene må få bestemme.

– Nå gjelder det for kommunene å kjenne sin besøkelsestid. De er de som vet best hvordan domstolene fungerer i lokalmiljøene, sier Arnstad.

Høyres Ingunn Foss, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, kaller det reverseringsmani. Hun mener reverseringen vil svekke rettssikkerheten.

– I denne saken fremstår regjeringen resistent mot fakta. De overser blindt at Høyesterett, juristforbundet, dommerforeningen, domstolsadministrasjonen samt alle landets førstelagmenn og sorenskrivere er for dagens organisering av tingrettene, sier Foss.

Her har saksbehandlingstiden i straffesaker gått betydelig ned etter reformen: – Benytter fleksibiliteten en større dommergruppe gir

Forslaget om reversering av domstolreformen skal ut på høring

Tre tidligere sorenskrivere positive til reversering av reform – advokat uenig 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også