Høyesterett skal behandle «autorisasjonssaken»

Gulating lagmannsrett mente ansvaret for en formalfeil hvilte på prinsipalen, ikke på advokatfullmektigen. Nå er det klart at Høyesterett skal behandle saken.
Ankeutvalget har besluttet at anken fra Advokatbevillingsnemnden skal behandles i Høyesterett. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Ankeutvalget har besluttet at anken fra Advokatbevillingsnemnden skal behandles i Høyesterett. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det opplyser Høyesterett i en pressemelding.

Gulating lagmannsrett konkluderte tidligere i år med at det ikke var grunnlag for å avslå Nina Sørensens søknad om advokatbevilling fordi hun som fullmektig ikke var korrekt autorisert for den advokat hun opptrådte for.

Lagmannsretten mente at ansvaret for formalfeilen hviler på prinsipalen, ikke på advokatfullmektigen.

I oktober varslet Advokatbevillingsnemnden en anke.

«Advokatbevillingsnemnden mener at dommens resultat er feil, og at lagmannsretten uriktig har lagt til grunn at kravet til autorisasjon kan fravikes ved opparbeidelse av prosedyreerfaring som advokatfullmektig. Dommen bryter med langvarig og fast forvaltningspraksis som har støtte i lovens ordlyd. Da dommen vil kunne ha betydning for tidligere avslagsvedtak og fremtidige saker, har nemnden sett behov for å få en rettsavklaring fra Høyesterett. Tilsynsrådet deler nemndens synspunkter, og vil inntil avklaring foreligger praktisere regelverket som tidligere», skrev nemnden om bakgrunnen for at den valgte å anke dommen til landets øverste domstol.

Nå er det klart at Høyesterett skal behandle saken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også