Slapp inn elleve prosent flere seksårssaker til ankebehandling

Gulating lagmannsretts årsmelding for 2022 er klar.
ANKEDOMSTOL: Gulating lagmannsrett er ankedomstol for følgende tingretten: Haugaland og Sunnhordland tingrett, Hordaland tingrett, Sogn og Fjordane tingrett og Sør-Rogaland tingrett. | Foto: Marit Hommedal/NTB
ANKEDOMSTOL: Gulating lagmannsrett er ankedomstol for følgende tingretten: Haugaland og Sunnhordland tingrett, Hordaland tingrett, Sogn og Fjordane tingrett og Sør-Rogaland tingrett. | Foto: Marit Hommedal/NTB

I slutten av forrige måned offentliggjorde Borgarting lagmannsrett årsmeldingen for 2022. Nå er også Gulating lagmannsretts årsmelding publisert.

– Det har vært god saksavvikling gjennom 2022. Ved slutten av året var saksavviklingstider og beholdninger tilbake til tilstanden før pandemien – og delvis bedre. De gode tallene skyldes jevn og solid innsats fra alle ansatte gjennom hele året, inklusive flere midlertidig utnevnte «koronadommere» som nå har sluttet, skriver førstelagmann Magni Elsheim i årsmeldingen.

Elsheim ble for øvrig nylig konstituert som dommer i Høyesterett. Hun tiltrer 27. februar.

Selv om 2022 var et godt år for Gulating lagmannsrett ifølge Elsheim, er ikke førstelagmannen like optimistisk med tanke på dette året.

– I 2023 har domstolene dessverre fått svært store budsjettkutt som trolig vil merkes både på saksavviklingen og få negative konsekvenser for den videre digitaliseringen av domstolene. Vi venter at kuttet blir midlertidig, men kommer uansett til å arbeide for at alle saker blir tatt hånd om grundig og effektivt og at alle som kommer til domstolen blir møtt med respekt, skriver hun.

Gulating lagmannsrett opplyser i årsmeldingen at tendensen med færre innkomne saker fortsetter, både for straffesaker og sivile saker. Den største nedgangen ifølge domstolen har vært innkomsten av straffesaker.

– Vi mottok i 2022 totalt 412 anker over dom i straffesaker. Det er en reduksjon på 70 saker fra året før, noe som utgjør en nedgang på om lag 17 prosent, skriver Gulating lagmannsrett.

Når det gjelder statistikk for seksårssaker, viser årsmeldingen at 72 prosent av slike saker ble fremmet til ankeforhandling i 2022.

I 2021 var henvisningsprosenten for ankesaker med strafferamme over seks år på 61 prosent.

Hele årsmeldingen til Gulating lagmannsrett kan du lese her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også