Advokatfirmaet Rogstad krevde 1,5 millioner kroner etter at VG publiserte bilder av advokater – får 6.800 kroner

Advokatfirmaet må betale 931.934 kroner i sakskostnader.
FIKK IKKE MEDHOLD: Advokatfirmaet Rogstad fikk ikke medhold i sitt vederlagskrav mot VG. | Foto: Berit Roald / NTB
FIKK IKKE MEDHOLD: Advokatfirmaet Rogstad fikk ikke medhold i sitt vederlagskrav mot VG. | Foto: Berit Roald / NTB

Det slår Borgarting lagmannsrett fast i en dom avsagt mandag.

Advokatfirmaet har dermed ikke fått medhold i sin påstand i saken.

«Samlet sett finner lagmannsretten at 400 kroner per bilde er et rimelig vederlag ut fra bildenes karakter, omfanget av billedbruken og de øvrige omstendigheter som gjør seg gjeldende i saken her. Et tilsvarende vederlag er rimelig også for de to bildene fra den sosiale sammenkomsten i firmaet. Det er ved fastsettelsen av vederlaget sett hen til at vederlaget inkluderer flergangsbruk ved at det publiseres på VGs ulike plattformer, og også er søkbart i artiklene over tid», skriver lagmannsretten i dommen.

Dermed må VG ut med 6.800 kroner til Rogstad. Avisen må også betale 400 kroner til fotograf Irfan Abbas etter å ha brukt et bilde som han hadde tatt.

VG-journalisten som advokatfirmaet også saksøkte, er frifunnet.

VG er i tillegg tilkjent sakskostnader for både tingretten og lagmannsretten på til sammen 931.934 kroner, går det frem av dommen fra Borgarting.

– Dommen gir viktige avklaringer av nivået på vederlaget der mediene bruker bilder i kraft av nyhetsretten. Særlig innenfor området for undersøkende journalistikk vil avgjørelsen få betydning. Den vil være svært nyttig for norske medier i årene fremover, skriver Schjødt-partner Halvard Helle, som representerer VG og en av avisens journalister, til AdvokatWatch.

AdvokatWatch har også bedt om en kommentar til dommen fra advokat Andreas Galtung, som har representert Rogstad og fotograf Irfan Abbas.

Det var i 2020 at VG publiserte en rekke kritiske artikler om Rogstad, der det ble gjengitt bilder fra firmaets hjemmesider og fra en åpen Facebook-profil, uten at avisen ba om samtykke. Det ble heller ikke betalt vederlag. 

Advokatfirmaet tok i etterkant ut søksmål mot både VG og en av avisens journalister, med krav om erstatning for ulovlig bruk av de aktuelle bildene.

I fjor sommer slo Høyesterett fast at VG kunne gjengi fotografier av Rogstad-advokater uten å be om samtykke først, men at VG må betale et vederlag etter åndsverkloven. Lagmannsrettens dom, som bygget på at fotografiene kunne gjengis uten plikt til å betale for bruken i etterkant, ble opphevet. 

Da Borgarting lagmannsrett behandlet saken i midten av januar, la Rogstad ned påstand om et vederlag på 1,5 millioner kroner, mens VG var av den oppfatning at advokatfirmaet hadde krav på 7.055 kroner for bruken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også