– Vi har mottatt saksomkostningsoppgaver fra motparter til 7-8.000 kroner i timen. Det henger ikke på greip

Managing partner Anders Brosveet i Elden Advokatfirma mener timesatsene det opereres med i transaksjonsrådgivning ikke kan overføres på prosessoppdrag.
KRITISK: Managing partner Anders Brosveet er kritisk til saksomkostningsoppgavene til enkelte bransjekolleger. | Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
KRITISK: Managing partner Anders Brosveet er kritisk til saksomkostningsoppgavene til enkelte bransjekolleger. | Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Prosedyreadvokater må håndtere stadig større og mer komplekse tvister som ofte ender i retten, med påfølgende store saksomkostningsoppgaver. 

Høye timepriser hos enkelte advokater og advokatfirmaer har ofte blitt gjenstand for diskusjon, som under en rettssak mellom Gjensidige og eiendomsselskapet Magic Properties i november i fjor, hvor Schjødt-partner Arild Dyngeland representerte sistnevnte. Dyngeland førte opp at han har brukt 242,5 timer på saken, med en timepris på 6000 kroner. Gjensidige-advokat Merete Anita Utgård hadde derimot en timepris på 1500 kroner, og leverte et samlet salærkrav på 457.000 kroner i saken.

– Vi i Gjensidige skal nok klare oss, men vi mener jo at slike priser skaper lite tilgjengelighet til advokattjenester generelt, og det er et problem, sa Utgård den gang til Bergensavisen.

Dyngeland på sin side forsvarte sakskostnadskravet.

– Rettens vurdering er at omkostningene som saksøker krevde dekket er i samsvar med disse vilkårene, sa han.

En som også reagerer på motpartenes saksomkostningsoppgaver, er managing partner Anders Brosveet i Elden Advokatfirma.

– Vi har mottatt saksomkostningsoppgaver fra motparter til 7-8.000 kroner i timen (før mva.). Det henger ikke på greip. Vel, er det så at advokater kan velge å jobbe med transaksjonsrådgivning der man bistår i verdiskapning som gjør at kundene gladelig betaler slike timesatser. Men det lar seg ikke forsvare å overføre slike timesatser på prosessoppdrag, sier han til Finansavisen.

Avisen omtaler en rapport fra Domstoladministrasjonen (DA) som viste at det i perioden 2009-2018 var en betydelig økning i nivået på sakskostnadene som ble tilkjent i tingrettene. Målt ved gjennomsnitt var økningen på 92 prosent, ifølge DA.

Advokatbladet har i sitt siste magasin også omtalt sakskostnadstallet fra DA-rapporten, noe nettstedet for øvrig også gjorde da rapporten ble lagt frem i 2020.

Brosveet, som omtaler det hele som en «kostnadseksplosjon», mener en stor del av problemet ligger i tidkrevende saksforberedelser, men også hos advokatene selv. Han tar til orde for systemendring og økt dommerstyring i domstolene, for å få ned tidsbruken.

Også managing partner i Harris, Olav Pedersen, har tidligere uttalt at han mener domstolene også har har et ansvar når det kommer til høye timepriser i advokatbransjen.

Stortinget ba for øvrig regjeringen i mars om å utrede hvordan partenes sakskostnader i sivile saker kan bli lavere.

– Arbeidet med å redusere sakskostnadene i domstolene er viktig, og vil bli prioritert i departementet fremover, sier senior kommunikasjonsrådgiver Merete Romestrand i Justis- og beredskapsdepartementet til Advokatbladet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også