Staten vil unngå å sende innleie-saken til Efta-domstolen

Regjeringsadvokaten ber Oslo tingrett la være å sende innleie-saken til Efta-domstolen. 
BISTÅR: Nicolay Skarning representerer de ni bemanningsbyråene. | Foto: Simonsen Vogt Wiig
BISTÅR: Nicolay Skarning representerer de ni bemanningsbyråene. | Foto: Simonsen Vogt Wiig

Tidligere i november ble det kjent at de ni bemanningsbyråene som har fremmet et erstatningskrav mot staten på grunn av de nye innleiereglene for arbeidskraft, fikk sende sin erstatningssak til Efta-domstolene

Nå ønsker Regjeringsadvokaten å omgjøre beslutningen om å sende saken videre. 

Det skriver Aftenposten

Flere av sakene verserer nå i norske domstoler og i ESA (Eftas overvåkingsorgan), som har åpnet sak mot Norge for brudd på EØS-retten. 

– Erstatningssaken bygger på at staten har brutt EØS-avtalen, og det er helt vesentlig å få Efta-domstolens vurdering av dette. Uten en slik uttalelse er veien lengre, dyrere og mer usikker, sier Nicolay Skarning, partner i Simonsen Vogt Wiig, til Aftenposten. 

Skarning representerer ni bemanningsbyråer som krever rundt 40 millioner kroner i erstatning fra fra staten. I november opplyste Skarning overfor AdvokatWatch at en rekke virksomheter vil kunne melde seg til søksmålet, og at erstatningskravet dermed kan komme langt over 100 millioner kroner.

De mener innleieforbudet er ulovlig.

I november var også 29 bemanningsbyråer i Borgarting lagmannsrett og krevde at innleieforbudet settes til side ved en midlertidig forføyning. Borgarting lagmannsrett avviste den gang forespørselen om å sende saken til Efta-domstolen. 

Regjeringsadvokaten mener de to sakene har likhetstrekk og ber om at Oslo tingrett omgjør sitt vedtak, skriver Aftenposten. 

«På bakgrunn av lagmannsrettens konklusjon tillater staten seg derfor å be om at tingretten gjør en fornyet vurdering av om det er nødvendig å forelegge tolkningsspørsmål i vår sak», skriver advokat Ida Thue hos Regjeringsadvokaten i et brev til Oslo tingrett. 

Skarning er uenig med Regjeringsadvokaten. 

– Vi er veldig overrasket over Regjeringsadvokatens innspill, for Oslo tingrett har fattet sin beslutning. Det må staten akseptere, og sammenligningen med den midlertidige forføyningen i Borgarting lagmannsrett er malplassert, sier han til Aftenposten. 

Han legger videre til at det ikke er typisk norsk å være god når det gjelder tolkningen av EØS-avtalen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også