Refser Mehls forslag til ny avtale: – Det er dessverre i realiteten ingenting

Advokatforeningen fortsetter streiken.
Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas. | Foto: Heiko Junge / NTB
Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas. | Foto: Heiko Junge / NTB

Mandag sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut en pressemelding om at departementet var kommet med forslag til en ny avtale med Advokatforeningen. Pressemeldingen kom i etterkant av et møte mellom partene, som AdvokatWatch omtalte i helgen.

«Avtalen vil gi Advokatforeningen flere møter som en fast arena for å komme med sine innspill til statsbudsjettet, og erstatter den gamle avtalen fra 1999», heter det i pressemeldingen.

Regjeringen innfrir imidlertid ikke kravet om forhandlingsrett slik Advokatforeningen har lagt fram.

– Jeg har gått så langt jeg kan i denne saken. Jeg forstår mange av hensynene bak advokatenes ønske om mer penger, men jeg vil minne om at det ikke er noen pågående budsjettprosess nå. Dette er en alvorlig situasjon for enkeltpersonene som berøres av aksjonen. Jeg ber derfor Advokatforeningen ta ansvar og avslutte aksjonen, sier Mehl i pressemeldingen.

– Et «ikke-tilbud»

Leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen, omtaler tilbudet til Mehl som et «ikke-tilbud», spesielt med tanke på den økonomiske biten.

– Det tilbudet jeg fikk i møtet med Mehl i dag, er dessverre i realiteten ingenting, uttaler han.

– Når det gjelder avtalen som er tilbudt, innebærer den i realiteten bare at Advokatforeningen får to møter isteden for ett møte med departementet i året, der vi fortsatt bare kan spille inn vårt syn på nødvendige justeringer at satser, stykkprisordningen med videre - uten noen som helst forhandlingsrett, sier han videre.

Streiken fortsetter

Han bekrefter at streikeaksjonen vil fortsette.

– Selv om den har konsekvenser for avviklingen av straffesaker i Høyesterett, er de langt mindre enn konsekvensene av den gjeldende rettshjelpsordningen, som daglig går utover rettssikkerheten til alle de borgerne som ofte i møte med stat og kommune som motpart, ikke får forsvarlig rettshjelp. Det er dem vi til syvende og sist aksjonerer på vegne av, og det er regjeringen som har ansvaret for at ordningen blir rettssikker og bærekraftig, sier han.

Totalt 21 straffesaker stod i kø fredag, opplyste Høyesterett til AdvokatWatch. I to av sakene er det gikk dispensasjon fra Advokatforeningen.

Wessel-Aas spiller ballen nok en gang over til Justisdepartementet.

– Nøkkelen til en løsning ligger fremdeles i Justisdepartementet, avslutter han.

Mandag kveld sier Jon Wessel-Aas til Advokatforeningens medlemsblad, Advokatbladet, at organisasjonen skal kontakte Riksmekleren for å komme til enighet.

Innfrir ikke Advokatforeningens krav om forhandlingsrett: – Regjeringen kommer ikke til å strekke seg lenger

Skal i nytt møte med Advokatforeningen: – Jeg håper vi kan komme til en snarlig løsning av hensyn til dem som ikke får sakene sine behandlet i Høyesterett 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også