AdvokatWatch

Ny advokatlov enstemmig vedtatt

Et enstemmig Storting vedtok torsdag den nye advokatloven.

Sveinung Stensland (H) har vært saksordfører. | Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi vil følge nøye med for å påse at denne loven kan tre i kraft raskt og smidig. Det fortjener både advokatbransjen og dem som er avhengig av den, sa Sveinung Stensland (H) da han la fram justiskomiteens innstilling til ny advokatlov i Stortinget torsdag.

Noen timer senere ble loven enstemmig vedtatt.

I den nye advokatloven får bransjen for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters virksomhet. I tillegg til å samle reglene, vil den nye loven også medføre en rekke endringer.

Rettsrådsmonopolet oppheves, grunnleggende prinsipper og krav for advokater lovfestes, det innføres krav om at eiere og personer i ledelsen i advokatforetak som ikke har bevilling må ha hederlig vandel og ikke anses uskikket, det gis en egen bestemmelse om advokaters yrkesmessige taushetsplikt, og et nytt tilsyn- og disiplinærsystem etableres. I tillegg blir juristtittelen beskyttet.

En samlet komité står bak en forskriftshjemmel om å videreføre adgangen til at forsikringsforetak kan tilby rettshjelpsforsikring.

– Selv om Stortinget i dag vedtar advokatloven, så gjenstår det et omfattende forskriftsarbeid før loven kan tre i kraft. Det er viktig med gode overgangsordninger som ivaretar personer og virksomheter som blir berørt av endringene, sa saksordfører Stensland da han la fram innstillingen torsdag formiddag.

Lovforslaget til advokatloven: Innstiller på to sentrale endringer 

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch