Justisministeren om oppnevningspraksis: – Det er naturlig at spørsmålet om behov for lov- eller forskriftsendringer vurderes i lys av arbeidsgruppens rapport

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl er positiv til at Domstoladministrasjonen vil nedsette en arbeidsgruppe for å gjennomgå systemet for oppnevnelse av faste forsvarere og bistandsadvokater.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Beate Oma Dahle/NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Beate Oma Dahle/NTB

I fjor omtalte AdvokatWatch at Juristforbundet hadde sendt et brev til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), der forbundet fortalte at det «hersker adskillig skepsis og misnøye» blant foreningens medlemmer på måten oppnevningspraksisen av faste forsvarere og bistandsadvokater foregår.

Juristforbundet hadde på forhånd bedt Schjødt om en rettslig vurdering av Domstoladministrasjonens (DA) praksis for antakelse av faste forsvarere og bistandsadvokater. Schjødt konkluderte med at DA er underlagt forvaltningsloven og offentlighetsloven – altså det motsatte av hva DA selv mener.

Juristforbundet ba også om et møte med Mehl i anledning saken, men ble blankt avvist. Departementet viste til at lovavdelingen uttalte seg om spørsmålet i 2006.

Tidligere denne måneden opplyste Juristforbundet, at det skulle ta saken til Stortinget.

– Justisdepartementet har i liten grad vært villige til å gå inn i dette. Vi har derfor sett oss nødt til å be Stortinget om hjelp. Så langt har blant annet Venstres medlem i justiskomiteen Ingvild Wetrhus Thorsvik sett våre bekymringer, het det i en pressemelding fra forbundet.

Stilte spørsmål til Mehl

I forrige uke sendte Thorsvik følgende skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren:

«Mener statsråden at oppnevningspraksisen av faste forsvarere og bistandsadvokater omfattes av forvaltningsloven og offentlighetsloven, og hvis ikke vil hun vurdere eventuelle lovendringer for å sikre innsyn og åpenhet i oppnevningsprosessen?».

I begrunnelsen for spørsmålet viser Thorsvik blant annet til at vervene oppnevnes på åremål, og det er for mange advokater svært viktige for å sikre et inntektsgrunnlag i åremålsperioden.

«Gjeldende forskrift om faste forsvarere og bistandsadvokater inneholder ingen saksbehandlingsregler for selve antakelsen. Det praktiseres heller ikke klage- og innsynsrett», skriver Thorsvik, og legger til hva Juristforbundet tidligere har uttrykt om saken.

Avslutningsvis skriver Thorsvik at DA har opplyst at de vil sette ned en arbeidsgruppe for å gjennomgå systemet for faste oppnevninger, noe Juristforbundet tidligere har reagert på at de er utelatt fra.

Vil vurdere lov- eller forskriftsendringer etter fremleggelse av rapport

I sitt svar til Thorsvik, som ble offentliggjort onsdag formiddag, viser Mehl nok en gang til at DA i 2006 rettet en henvendelse til departemenet, med spørsmål om antakelse av faste forsvarere utløser klagerett over forvaltningsloven.

«I svarbrev 22. august 2006, la Lovavdelingen til grunn at slike saker er omfattet av unntaket i forvaltningsloven § 4 første ledd bokstav b. Dette innebærer at forvaltningsloven ikke gjelder direkte for slike saker. Offentleglova har et lignende unntak i § 2 fjerde ledd. Lovavdelingens standpunkt støttes i en uttalelse fra Sivilombudet i 2008», skriver Mehl.

«I brevet viste Lovavdelingen også til at selv om forvaltningsloven ikke kommer direkte til anvendelse, kan forvaltningsloven gi uttrykk for grunnleggende krav til forvaltningens saksbehandling som forvaltningsorganet likevel bør følge, med mindre strengere regler i særlovgivningen får anvendelse», legger statsråden til.

Mehl tar deretter opp DAs planlagte arbeidsgruppe.

«Jeg er positiv til initiativet fra Domstoladministrasjonen og det er naturlig at spørsmålet om behov for lov- eller forskriftsendringer vurderes i lys av arbeidsgruppens rapport», avslutter Mehl.

Reagerer på utelatelse fra arbeidsgruppe som skal se på advokatoppnevninger

Tar sak om oppnevningspraksis av faste forsvarere og bistandsadvokater til Stortinget

Juristforbundet i brev til justisministeren: «Det hersker adskillig skepsis og misnøye med måten ordningen praktiseres på i dag»

Juristforbundet ba om møte med statsråden – departementet viser til at lovavdelingen uttalte seg om spørsmålet i 2006 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også