Advokater fra EY bedt om å vurdere foreslått skatteinnstramming: – Vi er nødt til å handle

Tre kommuner i Vestfold og Telemark har bedt EY vurdere lovligheten av forslaget om å innføre grunnrenteskatt på vannkraft med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2022.
Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (t.v.) og partikollega og statsminister Jonas Gahr Støre under et besøk hos Yara på Herøya i mars. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (t.v.) og partikollega og statsminister Jonas Gahr Støre under et besøk hos Yara på Herøya i mars. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er VG som skriver at kommunene Porsgrunn, Skien og Bamble har hyret advokater fra EY. Firmaet har fått i oppgave å foreta en juridisk vurdering av lovligheten av forslaget i statsbudsjettet.

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap), som fram til 2013 var statssekretær for daværende helseminister Jonas Gahr Støre, sier at forslaget fra partikollegaen er så alvorlig at de må handle.

– Samlet innebærer skatteskjerpelsene 1038 millioner kroner for vår kommune, hovedsakelig på grunn av at vi er eier i Skagerak Energi. Skjerpelsene knyttet til det som skal gis tilbakevirkende kraft, utgjør 180 millioner kroner, sier ordfører Kåss til VG.

Skien kommune ligger an til et tap på 1064 millioner kroner, mens Bamble kommune ligger an til et tap på 233 millioner kroner, ifølge Kåss, som sier at de tre kommunene har valgt å bruke Skagerak Energi «som en sparebøsse hvor vi har plassert pengene våre».

Advokattjenestene vil koste mellom 1500 og 2800 kroner i timen, skriver VG, som har fått innsyn i avtalen mellom kommunene og EY. Onsdag 2. november skal kommunene avholde et felles formannskapsmøte. EY skal da redegjøre for sin vurdering.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til VG at regjeringen «tar til etterretning» at kommunene vil gjøre en selvstendig undersøkelse av juridiske forhold rundt regjeringens forslag om økt grunnrenteskattesats og høyprisbidrag, og forsikrer i en uttalelse at «regjeringen har gjort en grundig vurdering av spørsmålet om tilbakevirkning og Grunnlovens § 97».

Bodø kommune har hyret inn Schjødt-duo i erstatningssak

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også