Advokater hevder at rettssteder nedprioriteres – sorenskriver har vanskelig for å kjenne seg igjen i det

Elleve advokater ber om at regjeringen reverserer domstolsreformen. 
ØNSKER REVERSERING: Silje Frisak Wallin (innfelt) er en av elleve advokater i Telemark som i et debattinnlegg til avisen Telen ber regjeringen reversere domstolsreformen. | Foto: Terje Bendiksby, NTB / Advokatene Notodden
ØNSKER REVERSERING: Silje Frisak Wallin (innfelt) er en av elleve advokater i Telemark som i et debattinnlegg til avisen Telen ber regjeringen reversere domstolsreformen. | Foto: Terje Bendiksby, NTB / Advokatene Notodden

Reformen resulterte i at Aust-Telemark tingrett og Vest-Telemark tingrett ble til Telemark tingrett, med rettssteder i Skien, Kviteseid og på Notodden. Samtidig ble Øvre-Telemark jordskifterett og Nedre-Telemark jordskifterett slått sammen. Telemark jordskifterett har rettssteder i Skien og Kviteseid.

Nå hevder elleve advokater at rettsstedene på Notodden og Kviteseid ikke blir prioritert når det kommer til bemanning, digitalisering og lokaliteter.

«Berammingstiden for saker i vårt distrikt har økt og saksbehandlingen er mindre effektiv da henvendelser må kanaliseres gjennom Skien. Saker som hører hjemme på Notodden og i Kviteseid blir likevel berammet i Skien uten videre begrunnelse», hevder advokatene i et debattinnlegg til avisen Telen.

«Dette synes kun å være første skrittet mot en fullstendig nedleggelse av rettsstedene i Kviteseid og Notodden», skriver advokatene i debattinnlegget.

De ber om at regjeringen reverserer domstolsreformen. 

Advokatene ønsker en full reversering hvor Vest-Telemark tingrett, Aust-Telemark tingrett og Øvre-Telemark jordskifterett gjenopprettes, eller at det i det minste gjenopprettes egen tingrett og jordskifterett for Øvre Telemark.

Debattinnlegget til Telen er ført i pennen av Borgar Veiding, Helge Aarnes, Inge M. Evja, Irina Telnes, Lill Kristin Nilsen, Olav Felland, Silje Frisak Wallin, Sveinung Sauar, Vetli Felland, Wenche Merethe Kaasa og Øystein Slettebø.

Advokatene møter motstand hos sorenskriveren i Telemark tingrett.

– Blir like gjerne flyttet fra Skien

Andreas Skoe Cederkvist kjenner seg ikke igjen i bildet advokatene tegner.

«Som nytiltrådt sorenskriver i Telemark har jeg vanskelig for å kjenne meg igjen i det bildet som tegnes av en gradvis nedleggelse av rettsstedene Kviteseid og Notodden», skriver sorenskriver Cederkvist i Telemarksavisa.

Ifølge sorenskriveren har de to rettsstedene samme bemanning som før reformen, mens fysiske rettsmøter tilnærmet uten unntak avholdes ved det rettsstedet hvor saken hører hjemme. Telemark tingrett opplevde i 2022 en til dels kraftig økning i innkomne saker sammenlignet med tidligere år.

«Det medfører ikke riktighet at saker med opphav i Øvre Telemark blir berammet i Skien uten begrunnelse. Hvis en sak må flyttes av grunner som gjør det helt nødvendig, er det vår erfaring at rettsmøter like gjerne blir flyttet fra Skien til Øvre Telemark enn motsatt veg. Så vidt vi kan se er det tale om en håndfull tilfeller siden reformen trådte i kraft», skriver Cederkvist.

Den nytiltrådte sorenskriveren i Telemark tingrett legger til at endringer i prosessregelverket og investeringene som er gjort i digitalt møteutstyr i Kviteseid og på Notodden åpner for å legge enda flere saker med digital gjennomføring til Øvre Telemark, uavhengig av hvor saken hører hjemme.

Etterlyser svar fra justis- og beredskapsministeren

De elleve advokatene fra Telemark er ikke alene om å snu seg til regjeringen.

Høyre-politiker Ingunn Foss har bedt justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet om å svare på hvordan en reversering av domstolsreformen skal skje uten at resultatene fra reformen forringes. 

«Erfaringene med reformen er at saksbehandlingstiden går ned, saksavviklingen er blitt mer fleksibel, og ressursene brukes mer effektivt. Det er vanskelig å se at valgløftet om å reversere strukturen kan oppfylles samtidig som effektene av reformen beholdes», skriver Foss i spørsmålet.

Spørsmålet er ifølge Stortinget planlagt behandlet 31. mai.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også