Elden-partner Tormod Tingstad: – Å være forsvarer er ikke et yrke å leve av

Mange forsvarere lever fra sak til sak, og det finnes ingen umiddelbar grunn til å tro at denne økonomiske situasjonen vil endre seg, skriver Tormod Tingstad i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv.
FRYKTER ALVORLIGE KONSEKVENSER: Elden-partner Tormod Tingstad er kritisk til at regjeringen vil heve rettshjelpssatsen med 35 kroner til neste år, og bekymret for forsvareryrket. | Foto: Akademisk Forlag
FRYKTER ALVORLIGE KONSEKVENSER: Elden-partner Tormod Tingstad er kritisk til at regjeringen vil heve rettshjelpssatsen med 35 kroner til neste år, og bekymret for forsvareryrket. | Foto: Akademisk Forlag

Tvert imot, mener advokaten og Elden-partneren, etter at regjeringen nå har foreslått å heve rettshjelpssatsen med 35 kroner til 1215 kroner i 2024.

I debattinnlegget som Tingstad har gitt tittelen «Neste år vil forsvarere gå ned i lønn», skriver han at han må råde nyutdannede jurister til å holde seg unna strafferetten.

– Å være forsvarer er kanskje faglig og menneskelig meningsfullt, men det er ikke et yrke å leve av, skriver Tingstad.

Han minner om at rettshjelpssatsen blant annet skal dekke utgifter til kontorhold, forsikringer, eventuell pensjonssparing, eventuelle ferier og andre avbrudd som ikke dekkes av det offentlige, lønn og tid til fullmektiger, og gi muligheten til å bygge opp en økonomisk buffer til tider med færre oppdrag eller uforutsette avbrudd i virksomheten.

Elden-partneren mener regjeringen vil at forsvarerne skal gå på et absolutt sparebluss. Han er bekymret for konsekvensene.

– Det siste statsbudsjettet forsterker innsatsen for å sikre at forsvarerne og andre som lever på rettshjelpssatsen blir en underklasse i rettssystemet vårt. Det kommer selvfølgelig til å få alvorlige konsekvenser for rekrutteringen til yrket, og dermed også for rettssikkerheten for enkeltmennesker som kommer i kontakt med staten, skriver Tingstad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også