Sandra Borch har oppnevnt jussprofessor Ernst Nordtveit som ny leder for Felles klagenemnd

Professor Nordtveit erstatter Føyen-partner Marianne Klausen, som var blitt oppnevnt som leder i tre perioder, selv om man kun kan sitte i to perioder.
STATSRÅD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp). | Foto: Martin Solhaug Standal / NTB
STATSRÅD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp). | Foto: Martin Solhaug Standal / NTB
NTB

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) har oppnevnt professor emeritus Ernst Nordtveit som ny leder for Felles klagenemnd.

– Det er også oppnevnt to nye studentmedlemmer i nemnda. Klagenemnda får nå i oppdrag å fatte nye vedtak i saker der de opprinnelige vedtakene er ugyldige på grunn av de tidligere feiloppnevningene, sier Borch i en pressemelding.

I fjor vår ble Marianne Klausen oppnevnt som leder for klagenemnda for en tredje periode. Men ifølge loven er det kun mulig å sitte i nemnda i to perioder. I september i år kom derfor Borch fram til at Klausen måtte vrakes som leder.

Omgjør også studentoppnevninger

Ernst Nordtveit er professor emeritus i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Borch har også oppnevnt studentene Julie Marie Næss og Amina Louise Persen som henholdsvis medlem og varamedlem etter at to studenter også var feiloppnevnt.

– Borch orienterte 22. september Norsk studentorganisasjons leder Oline Sæther om at departementet hadde kommet til at oppnevningen av to av studentrepresentantene i april 2023 må omgjøres, opplyser departementet til NTB.

Bakgrunnen for dette var at to av studentene som var oppnevnt, ikke var innstilt av styret i NSO, men kun ble videresendt til Kunnskapsdepartementet uten innstilling fra NSO. De to som nå er oppnevnt, er nominert av NSO.

– Felles klagenemnd gjør en viktig jobb, og det er viktig at både studenter, institusjoner og samfunnet ellers har tillit til nemndas arbeid, sier Borch.

Flere fusker

De tidligere feiloppnevningene innebærer at noen av vedtakene til Felles klagenemnd fra perioden 1. april 2022 til 22. september 2023 er ugyldige. Nå skal nemnda behandle disse sakene på nytt.

Flere saker har vært innom rettsvesenet, og noen av dem er ennå ikke avgjort. I to av sakene konkluderte tingrettene med at vedtakene om to fusk var gyldige.

Borch understreker at det over tid har vært mye oppmerksomhet om fusk i høyere utdanning, og at det er et økende problem.

– Det at noen studenter jukser, går utover deres medstudenter. Det er derfor viktig at vi avdekker fusk, og at det har konsekvenser. Samtidig skal rettssikkerheten til studentene være fullt ut ivaretatt. Felles klagenemnds rolle som nasjonal klageinstans er her sentral, og jeg er glad for at vi har fått en erfaren jurist til å lede dette viktige arbeidet videre, sier Borch.

– Det trengs en diskusjon

Hvor mange saker det er snakk om, vet ikke den nyoppnevnte lederen.

– Jeg er nettopp blitt oppnevnt, så dette er noe jeg må sette meg ned med sekretariatet og gå gjennom, sier Nordtveit til Khrono.

Han vil ikke si om han er for en strengere linje, slik hans forgjenger var, eller om han vil myke opp regelverket. Men det trengs en diskusjon, sier han.

– Jeg har ikke lyst til å komme med noen føringer nå, men jeg er tilhenger av et regelverk som sikrer at eksamener blir gjennomført rett, samtidig som vi må ha et nyansert sanksjonsapparat som speiler alvorligheten i det som er gjort, på en rimelig måte, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå