En ny advokatordning for innsatte i norske fengsler etableres i 2025

Etter flere forsøk de siste årene har SV nå fått gjennomslag for at det skal etableres en egen advokatordning for innsatte i norske fengsler.
SIKRET STØTTE: Justispolitisk talsperson Andreas Unneland og SV har fått regjeringspartiene med seg på en advokatordning for innsatte i norske fengsler. Ordningen skal etableres i 2025. | Foto: Javad M. Parsa / NTB
SIKRET STØTTE: Justispolitisk talsperson Andreas Unneland og SV har fått regjeringspartiene med seg på en advokatordning for innsatte i norske fengsler. Ordningen skal etableres i 2025. | Foto: Javad M. Parsa / NTB

Det ble klart da regjeringen og SV presenterte budsjettforliket som de tre partiene har inngått i Vandrehallen på Stortinget søndag formiddag.

Første gang AdvokatWatch omtalte SVs arbeid med å få på plass en advokatordning for innsatte i norske fengsler, var i november i fjor.

– Det er avdekket systematiske brudd på rettighetene til innsatte i norske fengsler, blant annet i form av bruk av tvang, isolasjon og ulovlige nakenvisitasjoner. Det viser at det er et stort behov for å ivareta rettighetene til dem som er frihetsberøvet, sa Andreas Unneland, som er justispolitisk talsperson i SV, til AdvokatWatch om partiets forslag den gangen.

En advokatordning for innsatte i norske fengsler er tidligere foreslått i NOU 2020: 5 – Likhet for loven, som kom i 2020. I denne utredningen omtales rettshjelpsbehovet i fengslene som stort. Utvalget foreslo da at advokatene i ordningen for eksempel kan få betalt for å jobbe en viss andel av tiden med rettshjelp i saker knyttet til straffegjennomføring i fengslene i sin region.

«De bør prioritere rettshjelp i spørsmål som gjelder mange innsatte, og ellers prioritere sakene som har størst betydning for de enkelte innsatte», står det i utredningen, hvor det foreslås at det gis penger til fem årsverk.

SV fikk ikke regjeringspartiene til å støtte en advokatordning under fjorårets budsjettforhandlinger, og nådde heller ikke frem i Stortinget tidligere i år.

Nå har SV sikret seg støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dermed skal advokatordningen som SV har ønsket seg være på plass fra 1. januar 2025.

Nøyaktig hvordan ordningen blir seende ut, skal de nå finne ut av.

– Nå skal vi jobbe med å konkretisere hvordan ordningen skal fungere, slik at den kan starte opp fra 2025. En slik ordning er blitt etterlyst både av Rettshjelpsutvalget og av Førstelinjeutvalget. At vi nå har fått sikret et flertall for dette, vil tette et av de store hullene i rettssikkerheten i Norge, noe vi er stolte over å få på plass, sier Unneland i en kommentar til Advokatbladet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også