Mulig ekstraordinært møte i kontrollkomiteen om Brenna fredag

Det jobbes med et ekstraordinært møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen om habiliteten til Tonje Brenna, opplyser komiteens leder Peter Frølich (H) til NTB.
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
NTB/Stian Olsen

OPPDATERING: Fredag skriver Dagens Næringsliv og TV at Brenna beklager i et nytt brev til komiteen, og erkjenner at hun burde gitt mer informasjon om de interne prosessene i departementet om habilitetssaken.

Det skriver Dagens Næringsliv og TV 2.

Møtet skal etter planen skje digitalt fredag, hvis det er praktisk mulig å få til.

Det var TV 2 som først meldte om møtet, og at det ligger an til at komiteen vil sende nok et brev til regjeringen og be om å få innsyn i dokumenter de ikke har fått tidligere.

– Spørsmålet er om komiteen har fått all relevant informasjon om saken, sier Frølich til NTB.

Flere partier ønsker å få informasjon som ble omtalt i Dagens Næringsliv onsdag, opplyser han. Der kom det fram at Ap-nestlederen allerede våren 2022 skal ha fått kjennskap til at millioner regjeringen delte ut, også kom Utøya AS til gode. I styret for Utøya AS sitter Brennas ekssamboer, som hun har to barn med. Også to av hennes venninner sitter i styret.

Innrømmet habilitetsbrudd

Det var i juni i fjor at Brenna selv gikk ut med opplysninger om at hun hadde gjort feil og brutt habilitetsreglene. Overfor kontrollkomiteen har hun hevdet at hun ikke oppfattet at det at hun var inhabil overfor de tre i Utøya-styret, berørte støtten som gikk til Wergelandsenteret.

Brenna var kunnskapsminister da tildelingen ble gjort. I dag er hun arbeids- og inkluderingsminister.

Carl I. Hagen opplyser til Dagens Næringsliv at det er laget et utkast til et brev, som flere partier vil drøfte i et digitalt møte. Her vil de be henne om å legge fram dokumentet som avisen bygger sine opplysninger på.

– Det er viktig å se dokumentet som DNs sak bygger på, sier Hagen til NTB.

Dokumentet er et notat laget av embetsverket i Kunnskapsdepartementet til Brenna og resten av den politiske ledelsen. Opplysningene om notatet ble altså kjent bare timer før kontrollkomiteen la fram sine konklusjoner i habilitetssakene knyttet til en rekke tidligere og nåværende statsråder.

Flertallet i komiteen retter kritikk mot Brenna, men et mindretall bestående av Frp og Høyre gikk inn for «sterk kritikk». Det er det nest sterkeste vedtaket Stortinget kan gjøre. Det sterkeste er mistillit.

KrF og MDG meldte onsdag at de vurderer å skjerpe kritikken av Brenna til «sterk kritikk» på grunn av de nye opplysningene.

Kritikken mot Brenna gjelder tildeling av penger til Wergelandsenteret, Raftostiftelsen og Utøya AS og at hun utnevnte sin venn Frode Elgesem som styremedlem i Wergelandsenteret.

Elgesem, som er en nær venn av Brenna, har tidligere vært partner i både Hjort og Thommessen. Han er i dag lagdommer i Borgarting.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også