Kontrollkomiteen retter kritikk mot Tonje Brenna i habilitetssaken

Et flertall i kontrollkomiteen retter kritikk mot Tonje Brenna (Ap) i habilitetssaken. Et mindretall i komiteen foreslo en formulering om «sterk kritikk».
FÅR KRITIKK: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FÅR KRITIKK: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Flertallet mener arbeids- og inkluderingsministeren i sin tid som kunnskapsminister var inhabil i tildelingen av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt i utnevnelsen av Frode Elgesem.

Mindretallet er enig i denne kritikken, men mener overtrampet var så alvorlig at det burde betegnes som «sterkt kritikkverdig», den mest alvorlige formen for kritikk fra komiteen.

Komiteen mener også at det var hennes ansvar at Kunnskapsdepartementets rutiner ikke var gode nok.

Frp spør om informasjon ble holdt tilbake

Fremskrittspartiet mener Brennas håndtering gir grunnlag for «sterk kritikk».

– Det vi mener er alvorlig her, er pengestøtte til Wergelandsenteret, som inkluderte direkte støtte til Utøya AS. Den informasjonen vi har fått helt på tampen, kan tyde på at departementet – inkludert politisk ledelse – har gjort et bevisst valg om å ikke oversende all relevant informasjon til Stortinget. Det er i så fall veldig alvorlig, sa Frps nestleder Hans-Andreas Limi.

MDG kan vurdere å endre til «sterk kritikk»

Onsdag avdekket Dagens Næringsliv at Brenna allerede i 2022 fikk vite at millioner hun tildelte også kom Utøya AS til gode, ett år før hun erklærte seg inhabil. MDG gikk i innstillingen inn for kritikk mot Brenna, men merker seg saken i DN.

– Senest i dag har det kommet avsløringer som stiller Tonje Brennas utsagn til komiteen om hva hun visste eller ikke visste, i tvil. Dersom det viser seg at forklaringen ikke har vært helt sannferdig, må MDG revurdere vår posisjon knyttet til hennes sak fram til behandling i Stortinget, sa Lan Marie Berg.

Flertallet i komiteen landet på den mindre alvorlige konklusjonen «kritikk», der både SV og Rødt opplyser at de støttet dette. De vil understreke at Brenna får kritikk fordi habilitetsbruddet er hennes politiske ansvar og for å påpeke at hun kunne og burde unngått feilene.

– Tar konklusjonene til etterretning

– Jeg oppdaget selv feilene jeg har gjort, og har hele tiden vært åpen og ærlig om disse. Jeg har fra første stund hatt et ønske om å rydde opp. Nå har Stortinget gjort sin del av jobben. Det skal vi lære av og er viktig for å unngå slike saker i fremtiden, sier Brenna i en uttalelse sendt til NTB.

Hun fikk onsdag kritikk av et flertall kontrollkomiteen på Stortinget for å ha vært inhabil i sin jobb som statsråd. Flere partier ville gå enda lengre og gi henne «sterk kritikk».

– Jeg har hele tiden vært åpen om mine feil, og jeg tar konklusjonene til etterretning. Nå fortsetter det politiske arbeidet med full styrke, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også