Tonje Brenna ga styreverv til sin nære advokat-venn: Onsdag faller habilitetsdommen

Ni måneders intenst politisk drama går mot slutten når Stortingets kontrollkomité i dag kommer med sin dom over habilitetsskandalene.
HABILITETSDOM: Onsdag får Tonje Brenna habilitetsdommen. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
HABILITETSDOM: Onsdag får Tonje Brenna habilitetsdommen. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NTB/Stian Olsen

OPPDATERING: Et flertall i kontrollkomiteen retter kritikk mot Tonje Brenna (Ap) i habilitetssaken. Les mer her.

Kort tid etter klokka 12 ventes det at medlemmene av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kommer ut fra sitt avsluttende møte i saken og legger fram sine innstillinger i saken.

Komiteens saksordfører Grunde Almeland (V) har ledet an granskningen av saker knyttet til fem vidt forskjellige norske politikere.

Størst spenning er det knyttet til sakene til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg og tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). I begge deres tilfeller har ektemennene handlet aksjer mens politikerne har hatt tunge politiske verv, noe som har ført til at de ble inhabile.

Ventes sterk kritikk til Solberg

Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan gi flere forskjellige typer kritikk.

«Sterkt kritikkverdig», den nest sterkeste formen, er ifølge flere mediers opplysninger den sterkeste kritikken som ligger an til å tas i bruk. Ifølge TV 2 og VG ligger Solberg an til å få denne formen for kritikk.

Dagens Næringsliv og Aftenposten skriver på sin side at tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ligger an til å slippe uten kritikk, ettersom de tok konsekvensen av sine habilitetssaker umiddelbart og gikk av.

Ga styreverv til nære venner

Den første habilitetssaken sprakk i juni i fjor. Da gikk daværende kunnskapsminister Tonje Brenna ut og opplyste at hun hadde brutt habilitetsreglene, blant annet ved å gi et styreverv i Wergelandssenteret til sin nære venn, advokat og lagdommer Frode Elgesem i Borgarting. Oppnevnelsen av Elgesem ble senere kjent ugyldig.

Elgesem har tidligere vært partner i både Hjort og Thommessen.

Kort tid etterpå gikk daværende kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) av. Også hun hadde gitt viktige verv til venner.

I juli innrømmet daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) brudd på habilitetsreglene gjennom et aksjekjøp i Kongsberg Gruppen. Også han gikk av.

Aksjesaker

Deretter var det daværende utenriksminister Anniken Huitfeldts tur i slutten av august. Hun innrømmet inhabilitet som følge av aksjehandler ektemannen hadde gjort, og ble senere byttet ut som statsråd.

Den siste saken handler om Høyre-leder Erna Solberg som i flere år var statsminister mens ektemannen drev omfattende aksjehandel i en rekke selskaper som hun var inhabil overfor. Saken sprakk like før kommunevalget i september, men vokste etter hvert i omfang.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også