Kan bli endringer i Grunnloven – vil beskytte domstolene mot kupp

Tirsdag neste uke skal forslag om de største endringene om domstoler i Grunnloven siden 1814 opp til behandling i Stortinget. De blir trolig vedtatt.
INITIATIVTAKER: Det er Peter Frølich (H) som har foreslått endringene.knyttet til domstolene. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
INITIATIVTAKER: Det er Peter Frølich (H) som har foreslått endringene.knyttet til domstolene. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
NTB

Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H), har foreslått fem endringer i Grunnloven som skal sikre de norske domstolenes uavhengighet. Alle partiene i komiteen har stilt seg bak forslaget.

– Dette er nødvendig for å beskytte oss mot populister og politikere som forsøker å kuppe domstolene og bruke dem som instrument for maktmisbruk, sier Frølich til VG.

Endringene skal stemmes over i Stortinget tirsdag neste uke, og ifølge VG er det stor sannsynlighet for at de blir vedtatt.

Blant annet innebærer endringene at domstolshierarkiet med tre instanser grunnlovsfestes, at Høyesterett får et makstak på 22 dommere, og detaljerte regler for utnevnelsesprosessen for dommere.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også