KPMG signerte revisjonsrapporter for to amerikanske banker kort tid før de kollapset

Nå skal revisjonsrapportene i de aktuelle sakene granskes.
I KRITISK SØKELYS: KPMGs revisjonsarbeid med bankene skal gjennomgås.
I KRITISK SØKELYS: KPMGs revisjonsarbeid med bankene skal gjennomgås.

I USA har flere banker kollapset, blant annet nisjebanken Silicon Valley Banks. Norske medier, deriblant Dagens Næringsliv og E24, gjengir en sak fra Wall Street Journal om at KPMG skal ha signert revisjonsrapporten for banken og dets morsselskap bare to uker før kollapsen. Revisjonsrapporten gjaldt for 2022.

– Sunn fornuft tilsier at en revisor som signerer en godkjent rapport, en friskmelding av den 16. største banken i USA, som i løpet av to uker kollapser uten forvarsel, er i trøbbel, sier Lynn Turner, som tidligere var regnskapssjef for det amerikanske finanstilsynet SEC.

KPMG har ikke ønsket å kommentere saken overfor den amerikanske avisen, men i en skriftlig uttalelse påpeker revisjonsgiganten at det ikke er ansvarlig for hva som skjer etter at en revisjon er gjennomført.

KPMG skal også ha godkjent revisjonsberetningen til Signature elleve dager før banken ble satt under administrasjon.

Ifølge avisen skal KPMGs revisjonsrapporter av de nevnte bankene granskes. Et av de sentrale spørsmålene blir hva KPMG visste om bankenes situasjon da revisjonene ble gjennomført.

Tidligere tirsdag skrev NTB at norske myndigheter ikke er urolig etter bankkollapsene i USA.

– Vi følger utviklingen løpende. Banker i Norge og EU er underlagt strenge krav til kapital og likviditet, og det norske finanssystemet er godt kapitalisert og robust mot markedsuro, sier statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i Finansdepartementet til NTB.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også