EY Kina i konflikt med den globale ledelsen – nekter å betale IT-andel

De aktuelle IT-tjenestene kan ikke brukes fullt ut i Kina, ifølge Financial Times.
NYE REGLER: Kina har vedtatt nye regler som skaper utfordringer for EY Kina. | Foto: Jae C. Hong / AP Photo
NYE REGLER: Kina har vedtatt nye regler som skaper utfordringer for EY Kina. | Foto: Jae C. Hong / AP Photo

I over ett år skal EY Kina ha nektet å betale en pålagt IT-avgift til EY Global, ifølge anonyme kilder som avisen Financial Times har snakket med.

Kina er et viktig marked for de globale revisjonsselskapene. Nå opplever de at kinesiske myndigheter i større grad følger med på hva de driver med. I mai skal kinesiske selskaper ha fått beskjed om at de må undersøke om revisorene de benytter seg av er gode nok på informasjonssikkerhet.

Kinesiske myndigheter har vedtatt nye regler for behandling av data som anses som viktig for Kinas sikkerhet. En konsekvens av dette er at EY Kina ikke kan benytte seg av selskapets felles IT-tjenester i like stor grad som før.

De lokale EY-firmaene betaler hvert år en sum for å være en del av EYs globale nettverk, som tar hånd om merkevaren og felles tjenester, som IT og kvalitetskontroll. Firmaene betaler i tillegg en egen andel for bruk av felles tjenester. I fjor utgjorde sistnevnte fellesandel over 2,7 milliarder dollar.

I en kommentar til saken i Financial Times uttaler EY at det kinesiske firmaet er «et verdifullt medlem av EYs nettverk og et medlemsfirma med god anseelse som betaler de nødvendige andelene til vanlig tid».

EY er ifølge Financial Times ansett som det revisjonsselskapet med høyest grad av global integrering. Den globale ledelsen hadde i finansåret som ble avsluttet i juni 2022 et budsjett på over 5,3 milliarder dollar, skriver avisen.

Det er ikke første gang et lokalt EY-firma havner i klinsj med den globale ledelsen. I fjor forlot Kelly Grier, som da hadde ledet EY USA i fire år, det amerikanske firmaet etter en disputt med den globale toppsjefen Carmine Di Sibio om hvor stor innflytelse det amerikanske firmaet skulle ha i det globale nettverket og hvor firmaet skulle betale inn til EY Global.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også