Revisorforeningen: – Grove økonomiske lovbrudd er i realiteten blitt risikofrie

Foreningen mener Norge er bakpå i kampen mot økonomisk kriminalitet.
KRITISK: – Grove økonomiske lovbrudd er i realiteten blitt risikofrie, og det er svært alvorlig, sier Karen Kvalevåg, | Foto: Bow
KRITISK: – Grove økonomiske lovbrudd er i realiteten blitt risikofrie, og det er svært alvorlig, sier Karen Kvalevåg, | Foto: Bow

– Vi er reaktive og bakpå.

Slik beskriver Karen Kvalevåg, administrerende direktør i Revisorforeningen, Norges posisjon i kampen mot økonomisk kriminalitet. Stortinget vedtok nylig regjeringens stortingsmelding om økonomisk kriminalitet. Der listes det opp 47 tiltak. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) har også møtt etatsledere for å diskutere hvilke av tiltakene som bør prioriteres.

– Dette er et veldig viktig møte. Kampen mot økonomisk kriminalitet er høyt prioritert for regjeringen, uttalte statsråden til AdvokatWatch etter møtet.

Revisorforeningen mener at utfordringene i kampen mot økonomisk kriminalitet har vært kjent lenge, uten at det er tatt nødvendige grep.

– Både politiet, Skatteetaten og vi som jobber tett på næringslivet, har sett denne urovekkende utviklingen over lang tid. Økt digitalisering og svak kontroll, sammen med undervurdering av behovet for styrking av Økokrim og politidistriktenes økokrimenheter, har gitt smarte og tilpasningsdyktige kriminelle nær fritt spillerom, uttaler Karen Kvalevåg i en pressemelding.

– Slik sett er dette en varslet storm. Anmeldelser fra både private og Skatteetaten er i en årrekke henlagt uten etterforskning, sier Kvalevåg.

Stortingsmeldingen er et skritt i riktig retning, mener Revisorforeningen. Kvalevåg skulle imidlertid helst sett at meldingen gikk lengre.

– Den gir en god situasjonsbeskrivelse, men tiltakene som foreslås er generelle og overordnede. Vi er spent på å se hva som konkret kommer ut av dette, og hvilke tiltak som settes i verk. Det haster med å iverksette kraftfulle tiltak, sier Revisorforeningens administrerende direktør.

Økt oppdagelsesrisiko og sannsynlighet for å bli straffet er forebyggende, påpeker foreningen, som mener at flere saker burde etterforskes.

– Politiets terskel for etterforskning økokrim-saker må senkes vesentlig. Det er et spørsmål om ressurser, men også om prioritering, sier Kvalevåg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også