Advokatene i Grimmergården mener domstolsreformen ikke bør reverseres

Diskusjonen om domstolsreformen skal reverseres eller ikke fortsetter.
Møre og Romsdal tingrett, rettssted Ålesund. | Foto: Møre og Romsdal tingrett
Møre og Romsdal tingrett, rettssted Ålesund. | Foto: Møre og Romsdal tingrett

Onsdag la Støre-regjeringen fram plattformen. I regjeringserklæringen stod det blant annet at den nye regjeringen vil:

«Gjeninnføre strukturen for domstolane før domstolsreforma av 2021 for å vareta borgaranes rettstryggleik og sikre sjølvstendige domstolar med stadleg leiing, med unntak for domstolar der domstolsleiar, kommunane i rettskretsen og dei tilsette gjennom sine tillitsvalde er samde om å oppretthalde agens struktur.»

Mener ordningen fungerer

I en sak i Sunnmørsposten onsdag, skriver avisen at de har mottatt et leserbrev fra de fem advokatene Gerd C. Haagensen, Tone Norderval, Mari Vik-Slettvoll, Mette Ekroll Nyland og Camilla Solbakken.

Ifølge avisen mener advokatene at domstolsreformen ikke bør reverseres. Domstolsreformen trådte i kraft 1. mai i år, og de fem advokatene mener ordningen fungerer på en god måte for både klienter og advokater.

I tillegg mener advokatene at samordningen gjør at Møre og Romsdal tingrett utnyttere ressursene bedre på tvers av de fire sammenslåtte rettsstedene.

Fryktet større endring

En annen advokat, Kenneth A. Leren ved Advokathuset Kristiansund, sier følgende til Tidens Krav om den planlagte reverseringen:

– Personlig er den eneste endringen jeg har merket de siste fem månedene navnet på retten, fra Nordmøre til Møre og Romsdal tingrett. Vi har møtt de samme dommerne og forholdt oss til de samme saksbehandlerne. Så vi fryktet at endringen skulle bli større enn den har vært i praksis, sier Leren, som understreker at det er hans personlige oppfatning.

Jenny Klinge (Sp) har tidligere uttalt til AdvokatWatch at partiet hennes har fått klare tilbakemeldinger fra advokater om at det er bra de har stått på i domstolssaken.

– Vi ønsker å opprettholde en mangfoldig domstolsstruktur, som vi mener vil gi det beste grunnlaget for å opprettholde advokatmiljø rundt om i hele landet. For både advokatselskaper og enkeltstående advokater er det en stor fordel at domstolene er spredt rundt i Distrikts-Norge, og ikke bare i de store byene, sa hun.

I forrige uke sendte for øvrig 23 landets sorenskrivere, og de seks førstelagsmennene et brev til Ap og Sp, der de ba partiene om å droppe planene om å reversere domstolsreformen.

– Jeg tror det har noe for seg. Det er bare å se på advokatbransjen, hvor spesialisert det er der

Sorenskriver positiv til sammenslått domstol: – Alle blir godt kjent med påtale og advokater

Domstoladministrasjonen: Omgjøring av reform vil koste 75 millioner kroner 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også