AdvokatWatch

Mener det vil være behov for ulike prisingsmodeller - også i fremtiden

Ifølge både Wikborg Rein, Thommessen og Wiersholm foretrekker mange av klientene deres fortsatt timepris.

Utenfor inngangen til Wiersholm i Dokkveien 1 på Aker Brygge. | Foto: Stian Olsen

Debatten om prisnivået i den norske advokatbransjen ruller videre i kjølvannet av at Ally, med tidligere Wiersholm-topp Nils Thommessen i spissen, har etablert seg i markedet.

Ally ønsker å utfordre den etablerte forretningsmodellen i bransjen, og det nye advokatfirmaet vil blant annet avskaffe timepriser, og operere med faste priser.

Om selve prisnivået Ally skal ligge på, har daglig leder Cathrine Back tidligere uttalt til AdvokatWatch:

– Det viktigste i vårt tilbud i forhold til pris, er at kundene skal vite og forstå hva det koster før vi begynner arbeidet. Gitt at de fleste andre opererer med timepriser, er det vanskelig å sammenligne. Men vårt mål er at vi skal bidra til at grupper som vanligvis ikke bruker advokat, skal bruke oss mer. Det setter noen ganske tydelige grenser for vårt generelle prisnivå.

I forrige uke gikk juridisk direktør Helge Lundestad i Handelsbanken ut på LinkedIn og uttalte at timeprismodellen til de største advokatfirmaene gir enkelte utfordringer.

Lundestad, som blant annet har bakgrunn fra BAHR, skrev om modellen:

«Høyt på lista kommer at den ikke gir insentiver til advokater som jobber effektivt. I sin natur vil timeprismodellen premiere de som fakturerer flest timer – ikke nødvendigvis de som er raske til å gi gode råd.»

Lundestad skrev videre at Handelsbanken ønsker «å nudge firmaene i riktig retning», blant annet ved å etterspørre mer fastpris.

Partner og styreleder i Grette, Marius Svendsvoll Langnes, fortalte til DN at klienter er blitt mer opptatt av å diskutere ulike prisingsmodeller for å dele på den økonomiske risikoen.

Managing partner i Wiersholm, Morten Goller, sier til til Advokatbladet at det er viktig for hans firma å kunne tilby prismodeller som er riktig for klientene avhengig av hva oppdraget går ut på.

- Også fremover vil det være behov for forskjellige modeller. Det er ikke all rådgivning som kan pakkes inn som et produkt og selges til fastpris. Uansett handler det for vår del om å gi klientene best mulig bistand til en riktig pris, uavhengig av modell, sier Goller til Advokatbladet.

Også Wikborg Rein og Thommesen understreker overfor Advokatforeningens medlemsblad, at de opererer med flere typer prisingsmodeller, inkludert fastpris.

Begge advokatfirmaene forteller også at mange klienter ønsker at oppdragene deres skal utføres på timepris.

«Fastpris gir forutberegnelighet, og man slipper å oppleve brutte forventninger – alle skuffelsers mor»

– Advokater er ikke noe bedre eller dårligere enn andre profesjonelle

Dette blir det den første lagoppstillingen til nykommeren Ally

– Vi skal være ujålete, operere med faste priser, og avskaffe partnermodellen og advokatenes stammespråk 

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch