Stortingsrepresentant stiller spørsmål ved sammensetningen av komiteen som har vurdert de nye studiene for master i rettsvitenskap

Aleksander Stokkebø (H) mener dagens sammensetning av komiteen kan føre til en mulig skjevhet.
Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H). | Foto: Stortinget
Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H). | Foto: Stortinget

I fjor søkte Universitetet i Stavanger (UiS), Universitetet i Agder (UiA) og Handelshøyskolen BI om å kunne tilby master i rettsvitenskap ved studiestedene. I sommer fikk alle tre skolene nei fra den utvalgte sakkyndige komiteen til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), som vurderte søknadene.

Nå stiller stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) spørsmål ved sammensetningen av komiteen, og om den videre kan føre til at det også stilles spørsmål om habilitet.

Komiteen består av jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo (UiO), professor og tidligere jussdekan Lena Bendiksen ved UiT, jussprofessor og instituttleder Hanne Søndergaard Birkmose ved Syddansk universitet og student Marie Solberg.

— Det er ingen fra nye universiteter eller nye juridiske miljøer i komiteen, samtidig som det stilles krav om at de etablerte skal være representert. Det kan føre til en mulig skjevhet, sier Stokkebø til Khrono. Han understreker samtidig at han ikke kritiserer enkeltpersoner i komiteen.

Stokkebøs uttalelser til nettavisen kommer i kjølvannet av at han har sendt et skriftlig spørsmål i Stortinget til forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), der han spør hvordan en sakkyndig komite settes sammen for å ivareta uavhengighet.

«I denne saken har Justis- og beredskapsdepartementet vært opptatt av at de nye utdanningene for graden master i rettsvitenskap skal være generalistutdanninger på samme måte som de eksisterende utdanningene for denne graden, ettersom master i rettsvitenskap kvalifiserer for å søke på stillinger som advokatfullmektig og dommerfullmektig, mv.», svarer Borten.

«For å sikre et slikt samsvar på tvers av institusjonene er det nødvendig at NOKUT blant de sakkyndige som vurderer de nye studiene for master i rettsvitenskap, har fagfolk med erfaring fra dagens juss-utdanninger», skriver Borten videre.

Ifølge Khrono skal Nokut ta endelig stilling til de nye jussutdanningene i forbindelse med et styremøte i slutten av oktober.

Da UIA fikk nei fra komiteen, uttalte rektor Sunniva Whittaker at hun anså det som lite trolig at Nokut sitt styre vil overprøve komiteens avgjørelse.

Får nei til å etablere master i rettsvitenskap 

Fikk nei til å etablere master i rettsvitenskap – styrker jussatsingen med fire ansettelser 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også