Advokatforeningen ut i ny streik

Mener regjeringen har brutt avtalen partene signerte i 2022.
BEKREFTER STREIK: Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, bekrefter streik. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
BEKREFTER STREIK: Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, bekrefter streik. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB

I juni 2022 inngikk Advokatforeningen en avtale med Justis- og beredskapsdepartementet om en ny modell for innspill knyttet til den årlige reguleringen av den offentlige rettshjelpssatsen. Modellen innebar at det ble opprettet et uavhengig salærråd som skulle gi departementet anbefalinger om nivået på satsen i forbindelse med de årlige budsjettprosessene.

Salærrådet anbefalte at rettshjelpssatsen skulle settes til 1464 kroner i 2024, og reaksjonene uteble ikke da regjeringen besluttet å gi betydelig mindre, totalt 1215 kroner.

Det som har ligget og ulmet en stund, blir nå en realitet. Fra mandag av kjører Advokatforeningen en ny streik, skriver de på sine nettsider.

– Etter et tiår med vedvarende kutt i betalingen og brutte avtaler, går advokatene nå til streik. Først ute er de nasjonale samfunnsadvokatene som ivaretar oppgaver opp mot PST og E-tjenesten. Kravet er at regjeringen hever rettshjelpssatsen i revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen må oppfylle avtalen de inngikk med Advokatforeningen 24. juni 2022, skriver Advokatforeningen.

Til NRK sier Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas, at det kan være aktuelt å trappe opp streiken dersom de ikke får gjennomslag hos departementet.

– Det er absolutt aktuelt å trappe opp, men jeg håper vi slipper å gjøre det. Det er helt opp til regjeringen å løse dette, sier han.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til statskanalen at det handler om harde prioriteringer i statsbudsjettet. Hun er ikke enig i at regjeringen har brutt avtalen med Advokatforeningen fra 2022.

– Vi har hele veien vært tydelige på at avtalen ikke fritar regjeringen fra å følge budsjett- og økonomiregelverket vårt. Vi kan ikke gi garantier for bevilgninger på denne måten fram i tid. Statsbudsjettet blir vedtatt av Stortinget, understreker Mehl.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også