PST tar strid om advokatfirmas klientkonto til retten – Meling er innkalt som vitne

Sandnes Sparebank har nektet å vedta et millionforelegg banken ble ilagt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Nå skal saken om et advokatfirmas klientkonto opp for retten.
Forsvarer Brynjar Meling sammen med Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, under et rettsmøte i 2019. | Foto: Terje Pedersen/NTB
Forsvarer Brynjar Meling sammen med Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, under et rettsmøte i 2019. | Foto: Terje Pedersen/NTB

Det var i midten av november at Sandnes Sparebank i en børsmelding kunne fortelle at banken var ilagt et forelegg på én million kroner for uaktsomt brudd på finansielle sanksjoner.

Boten kom fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Forholdet omhandlet en klientkonto merket med «Najmuddin Faraj Ahmad», bedre kjent som mulla Krekar, tilhørende Brynjar Melings advokatkontor. Pengeoverføringen kom til klientkontoen i mai 2019, ifølge VG, like før Krekar ble dømt til tolv års fengsel i Italia.

Overføringen bestod av innsamlede midler som skulle gå til betaling av Krekars italienske advokat, har NRK meldt.

PST mener Sandnes Sparebank ikke frøs klientkontoen raskt nok. Banken er uenig, og valgte derfor å ikke vedta forelegget.

«Banken er uenig i forelegget fordi klientkontoen var omfattet av interne tiltak som gjorde pengene på klientkontoen utilgjengelige for advokaten og klienten, innskuddene var godkjent av Økokrim og det er et uklart regelverk rundt klientkontoer og finansielle sanksjoner», skrev banken i en børsmelding i november.

«Banken understreker at den listeførte personen aldri har hatt konto eller vært kunde i banken», la banken til.

Saken i retten er den første av sitt slag, ifølge NRK.

– Frysforpliktelsene er globale forpliktelser for å forebygge terrorisme, og brudd på disse kan i ytterste konsekvens lede til finansiering av terrorhandlinger. Det er derfor viktig at reglene etterleves og at saker som gjelder brudd på regelverket straffeforfølges, sier statsadvokat Marit Formo til NRK.

Brynjar Meling, Krekars forsvarer i en årrekke, har reagert sterkt på at midlene ble frosset. Formo avviser at formålet med pengene innebærer at kontoen burde vært unntatt reglene om sanksjoner.

– Plikten til å fryse gjelder som utgangspunkt fullt ut for alle penger som tilhører en listeført person, herunder også penger til advokatutgifter, sier statsadvokaten til rikskringkasteren.

Sandnes Sparebank har innkalt Meling som vitne i saken. Meling skal fortelle om opprettelsen av klientkontoen og formålet med den.

AdvokatWatch har forsøkt å få en kommentar fra Meling til saken. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Advokat Gunnar Holm Ringen, som er partner i Advokatfirmaet PwC og nasjonal leder for gransking og compliance, representerer Sandnes Sparebank. Han sier til NRK at banken har fulgt alle råd fra kompetente myndigheter, og at midlene på kontoen ble gjort utilgjengelig for listeførte fra den første innbetalingen.

– Det er også viktig å understreke at ingen midler har gått ut av klientkonto og selvsagt da heller ikke nådd den listeførte og det har ikke vært risiko for at midlene på klientkontoen skulle kunne bli benyttet til finansiering av terror, sier Ringen til NRK.

Saken starter i Sør-Rogaland tingrett tirsdag 18. oktober.

Det er satt av syv dager til saken.

Bank godtar ikke millionbot i sak om advokatfirmas klientkonto

Bank får millionbot i sak om advokatfirmas klientkonto

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også