KPMG og Oslo Economics med vidt forskjellige regnestykker i erstatningssak

KPMG mener Braathe Gruppen har krav på inntil 106 millioner kroner i erstatning fra Bodø kommune. Oslo Economics mener selskapets eventuelle tap er betydelig mindre.
Hålogaland lagmannsrett i Bodø. | Foto: Aleksander Losnegård
Hålogaland lagmannsrett i Bodø. | Foto: Aleksander Losnegård

Den andre uken i ankesaken mellom Bodø kommune og Braathe Gruppen, tidligere iTet, er i gang i Hålogaland lagmannsrett i Bodø.

Spørsmålet som retten skal ta stilling til, er om kommunen brøt anskaffelsesregelverket ved tildelingen av en IKT-kontrakt til Atea.

I januar ble Bodø kommune i Salten og Lofoten tingrett dømt til å betale Braathe Gruppen 90 millioner kroner, samt sakskostnader på nærmere 3,3 millioner kroner, etter at retten konkluderte med at Ateas manglende levering av nettoprisliste utgjorde et vesentlig forbehold mot kontraktsvilkårene, og at tilbudet derfor skulle vært avvist. I anbudsprosessen var iTet blitt innstilt som nummer to.

Mandag ble størrelsen på erstatningen som Braathe Gruppen eventuelt har krav på, tema i rettssal 6, skriver Avisa Nordland.

KPMG-partnerne Stig Tore Richardsen og Remi Selsbakk har utredet spørsmålet på vegne av Braathe Gruppen, mens Oslo Economics-partner Jostein Skaar har gjort det samme for Bodø kommune. De har kommet til vidt forskjellige konklusjoner.

KPMG mener Braathe Gruppen har krav på et erstatningsbeløp på opp mot 106 millioner kroner, mens Oslo Economics anslår at tapet ligger et sted mellom 33,8 og 55,6 millioner kroner, skriver Avisa Nordland. Forskjellen på estimatet til KPMG og det laveste av de to estimatene til Oslo Economics er dermed på 72,2 millioner kroner.

Skaar i Oslo Economics mener det hersker betydelig usikkerhet knyttet til hva Braathe Gruppen kunne ha tjent på IKT-kontrakten, ifølge avisen. Usikkerheten knytter seg både til hvor lang kontrakt iTet ville ha fått med kommunen, hva de ville hatt av inntekter i kontraktsperioden og hvilken fortjeneste selskapet kunne oppnådd.

At det hersker stor usikkerhet, er KPMG uenig i.

I en oppdatert rapport som ble lagt fram i retten, viste KPMG-partner Richardsen til at Atea så langt har hatt en omsetning på 435,9 millioner kroner knyttet til kontrakten med Bodø kommune.

Regnestykkene Oslo Economics har utarbeidet knyttet til iTet, er feil, mener KPMG, og viser til at Oslo Economics baserer sine tall for fortjeneste på iTets offentlige regnskaper før 2017. Da drar en med seg forhold som ikke relevant for den konkrete avtalen, sa Richardsen i lagmannsretten mandag, ifølge Avisa Nordland.

Rettssaken fortsetter tirsdag.

Måtte slette lydopptak fra retten

Bodø kommune har hyret inn Schjødt-duo i erstatningssak

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også