Arvid Sjødin og Frode Sulland bistår det tidligere ekteparet Orderud – mandag avgjøres det om saken gjenåpnes

Mandag blir den 25 år gamle trippeldrapssaken åpnet for gjenopptakelse, mener Per Orderuds advokat Arvid Sjødin.
BEFARING: Per Orderud tar imot flere aktører til en befaring på Orderud gård i Sørumsand i september 2022. Fra venstre: advokat Frode Sulland, Veronika Orderud, Andreas Sjødin, Arvid Sjødin, Per Orderud og privatetterforsker Tore Sandberg. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEFARING: Per Orderud tar imot flere aktører til en befaring på Orderud gård i Sørumsand i september 2022. Fra venstre: advokat Frode Sulland, Veronika Orderud, Andreas Sjødin, Arvid Sjødin, Per Orderud og privatetterforsker Tore Sandberg. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NTB

– Etter min oppfatning kan det bare være én avgjørelse kommisjonen har kommet til, og det er at saken gjenåpnes for både Per og Veronica, sier Arvid Sjødin til NTB.

Fredag ettermiddag opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at den mandag vil gå ut med om den kommer til å gjenåpne Orderud-saken for ny behandling, opplyser kommisjonen i en pressemelding.

Gjenopptakelseskommisjonen fikk i 2018 inn en begjæring om gjenopptakelse av saken fra Per og Veronica Orderud. De ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene på Pers foreldre og søster på Orderud gård i 1999.

Det tidligere ekteparet blir bistått av advokatene Frode Sulland og Arvid Sjødin. Sjødin fikk også saken til drapsdømte Viggo Kristiansen gjenopptatt, og han fikk opphevet det sivile erstatningskravet mot fetteren til Birgitte Tengs.

Bevisene holder ikke

Han mener arbeidet privatetterforsker Tore Sandberg og Morten Strandhagen har gjort med den 25 år gamle drapssaken, må føre til at Gjenopptakelseskommisjonen konkluderer med at Orderud-saken må gjenåpnes.

Spesielt nye opplysninger som kan svekke bevisene for de påståtte våpenleveransene, må ha veid tungt i kommisjonens beslutning, mener Sjødin. Han sikter blant annet til den bevismessig viktige våpentransaksjonen mellom Per Orderud og avdøde Lars Grønnerød.

– Slik bevisbildet ser ut nå, er det ikke dekning for å si at det har vært våpen i Per Orderuds hender. Det beviset eksisterer ikke lenger, sier Sjødin.

Daværende leder av kommisjonen, Siv Hallgren, sa så sent som i oktober 2022 at noen beslutning i spørsmålet om gjenopptakelse ikke var nær forestående. Hun sa da blant annet at kommisjonen hadde fått et omfattende materiale i saken som de måtte gå gjennom.

I februar i fjor overtok Kamilla Silseth som ny leder av kommisjonen. Hun overtok da den massive saksmengden.

– Ikke grunnlag for gjenopptakelse

Statsadvokat Sturla Henriksbø er den hos Oslo statsadvokatembeter som har håndtert etterspillet av trippeldrapet i Sørum for 26 år siden.

– Vi har gitt vårt syn til kommisjonen etter at vi har hatt en fornyet gjennomgang av alle bevisene i saken. Der framgår det at vi mener det ikke er kommet noen nye beviser som er egnet til et annet resultat i saken, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til NTB.

– Vårt innspill til kommisjonen er at det ikke er grunnlag for gjenopptakelse, sier han.

Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, har så langt ikke besvart NTBs henvendelser. Det har heller ikke Kristin Kirkemos advokat Vegard Aaløkken.

Alle dømt for medvirkning

Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune på Romerike.

Sønnen Per og hans kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og Kirkemos ekskjæreste Lars Grønnerød ble tiltalt og senere dømt for medvirkning til trippeldrapet.

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel. Alle fire sonet straffene og ble løslatt fra fengsel, men Grønnerød døde i 2019.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også