Inntektsgrensen for fri rettshjelp skal økes

Inntektsgrensen for fri rettshjelp har ikke vært endret siden 2009. Det vil Erna Solbergs regjering gjøre noe med i sitt siste statsbudsjett.
Peter Christian Frølich (H) foran Stortinget. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Peter Christian Frølich (H) foran Stortinget. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NTB/Stian Olsen

Regjeringen foreslår å heve inntektsgrensene for fri rettshjelp med ti prosent i statsbudsjettet tirsdag, skriver Høyre, Venstre og KrF i en pressemelding.

– Grensen for å få fri rettshjelp har vært så lav at det i praksis ikke har vært mulig for særlig mange å benytte ordningen. Dette lovet vi å gjøre noe med, og nå gjør vi det, sier justispolitisk talsperson Peter Christian Frølich i Høyre.

I dag anslås det at om lag 8,5 prosent av den voksne befolkningen har krav på behovsprøvd rettshjelp, noe som er nær en halvering siden 2009.

Advokatforeningens representantskap vedtok 17. september en uttalelse, der de ba regjeringen om å øke inntektsgrensene for fri rettshjelp. I en pressemelding datert 6. oktober skriver Advokatforeningen, at det ikke er noen grunn til ikke å oppjustere inntektsgrensen nå. De viste til at det er teknisk enkelt å heve den.

«Selvfølgelig vil det medføre en kostnad – men besparelsen for staten ved å unnlate justering over så mange år framstår mer og mer urimelig. Vi advokater ser dette hver dag, hvor folk tjener for mye til fri rettshjelp, men for lite til å ha råd til advokat. Mens motparten kan ha god råd og betale sin advokat godt – spesielt når motparten er det offentlige.», skriver Advokatforeningen.

Den avtroppende regjeringen legger fram sitt siste forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2022 tirsdag. Etter fremleggelsen vil Erna Solberg meddele Stortinget, at hun søker avskjed for sin regjering i et ekstraordinært statsråd.

Regjeringen blir bedt om å fortsette som forretningsministerium inntil en ny regjering er klar. På selve dagen for regjeringsskiftet vil Jonas Gahr Støre (Ap) melde tilbake til kongen at oppdraget er utført, og at regjeringslisten klar. Dette skjer på torsdag.

Statsbudsjettet 2022: Solberg-regjeringen vil følge opp rekordbevilgning til påtalejuristene

Domstolene må fortsatt vente på opptak i retten: – Vi er svært overrasket og skuffet

Slik reagerer Advokatforeningen på regjeringens budsjettforslag

Regjeringen viderefører satsing på digitalisering av domstolene 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også