Statsbudsjettet 2022: Solberg-regjeringen vil følge opp rekordbevilgning til påtalejuristene

Regjeringen foreslår ytterligere 20 millioner kroner til påtalemyndigheten i politiet.  I tillegg foreslås det nulløkning i salærsatsen for offentlig oppnevnte advokater.
Justis- og beredskapsminister Monila Mæland (H). | Foto: Gorm Kallestad/NTB
Justis- og beredskapsminister Monila Mæland (H). | Foto: Gorm Kallestad/NTB

Det skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding i forbindelse med framleggelsen av forslag til statsbudsjettet for 2022.

– Denne regjeringen har vist at vi tar oppgaven med å bevare trygghet og tillit i samfunnet på alvor. Nå foreslår regjeringen å styrke påtalemyndigheten i politiet med ytterligere 20 millioner kroner, hvorav ti millioner kroner er prioritert innen politiets gjeldende budsjettrammer, sier justis- og beredskapsminister, Monica Mæland (H).

Mæland forteller i pressemeldingen at blant annet har antall påtalejurister i politidistriktene økt med 30 prosent siden 2013.

Salær uendret for offentlige forsvarere

Regjeringens forslag skal blant annet gi flere nyansettelser, finansiere utviklingen av et karrieresystem for påtalejuristene i politiet og et eget studium for nyansatte påtalejurister.

– Politiet skal få rom til å ansette flere påtalejurister og til å iverksette tiltak som gjør at påtalejuristene kan få økt kompetanse og stå lenger i jobb. Slik øker vi både kapasiteten og effektiviteten i påtalemyndigheten i politiet, sier Mæland.

I 2021 ble det bevilget 39 millioner kroner til en varig økning for økt kapasitet i påtalemyndigheten i politiet.

I budsjettforslaget blir det foreslått å videreføre salærsatsen i 2022 på 1085 kroner til offentlig oppnevnte advokater.

Regjeringen foreslår å bruke totalt 1,2 milliarder kroner på særskilte straffesaksutgifter.

Vil redusere gebyrer

Videre foreslår dagens regjering å bevilge ti millioner til politiets nettpatrulje og digitalt politiarbeid, og 68,2 millioner til 55 politiårsverk.

I tillegg foreslår regjeringen å redusere gebyrer under politiet og domstolene som er priset for høyt med 101,7 millioner kroner i 2022. Flere av gebyrene er høyere enn det det koster å behandle en søknad, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet en pressemelding.

– Folk skal ikke betale mer i gebyr enn hva det offentlige faktisk bruker på å behandle søknaden. Regjeringen foreslår derfor å kutte flere gebyrer under politiet og domstolene med nesten 102 millioner i 2022, sier Mæland.

Erna Solberg har varslet Stortinget om at hun og regjeringen søker kongen om avskjed, og hun har pekt på Jonas Gahr Støre (Ap) som sin etterfølger. Støre-regjeringen har frist til 10. november for framleggelse av tilleggsproposisjon for Stortinget, med forslag til omprioriteringer på statsbudsjettet for 2022.

Inntektsgrensen for fri rettshjelp skal økes

Domstolene må fortsatt vente på opptak i retten: – Vi er svært overrasket og skuffet

Slik reagerer Advokatforeningen på regjeringens budsjettforslag

Regjeringen viderefører satsing på digitalisering av domstolene 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også