Hovedarbeidsmiljøutvalget for domstolene: – Har en begrunnet frykt for at arbeidsmiljøet påvirkes av den rådende usikkerheten

Hovedarbeidsmiljøutvalget for domstolene (HAMU) ber om ro og forutsigbarhet i kjølvannet av domstolsreformen.
Hovedarbeidsmiljøutvalget for domstolene (HAMU) frykter usikkerheten om domstolsreformens fremtid påvirker arbeidsmiljøet. | Foto: Lise Åserud / NTB
Hovedarbeidsmiljøutvalget for domstolene (HAMU) frykter usikkerheten om domstolsreformens fremtid påvirker arbeidsmiljøet. | Foto: Lise Åserud / NTB

– Arbeidstagerne i domstolene trenger ro og forutsigbarhet etter krevende måneder med innføring av en omfattende strukturreform, skriver utvalget, som består av hovedtillitsvalgte for de ulike gruppene med arbeidstagere i domstolene i en uttalelse til VG.

I regjeringserklæringen fra oktober skriver Ap og Senterpartiet at de vil reversere domstolsreformen, «... med unntak for domstolar der domstolsleiar, kommunane i rettskretsen og dei tilsette gjennom sine tillitsvalde er samde om å oppretthalde dagens struktur».

Det har resultert i heftig debatt over store deler av landet.

De tillitsvalgte for saksbehandlerne i domstolene er de eneste som ikke står bak uttalelsen fra HAUM, som advarer mot reversering.

– Vi har nå en begrunnet frykt for at arbeidsmiljøet i domstolene påvirkes av den rådende usikkerheten om domstolsreformens fremtid, heter det videre i uttalelsen.

Hovedverneombud Lotta Engan mener arbeidsmiljøet i domstolene i dag ikke er forsvarlig, og sier til VG at hun kjenner en uro for en eventuell ny endring og for at domstolene gjøres om til politikk.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) skriver i en e-post til VG at hun tar med seg «også disse innspillene», og at hun «vil legge frem videre prosess så snart som mulig».

Seks statsadvokater og Økokrim-sjefen ber regjeringen vente med å reversere domstolsreformen 

Tre tidligere sorenskrivere positive til reversering av reform – advokat uenig

– Vi har ikke tatt ut det potensialet som ligger i vår nye domstol 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også