Seks statsadvokater og Økokrim-sjefen ber regjeringen vente med å reversere domstolsreformen

Mer motstand mot reversering av domstolsreformen.
Embetseder Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Embetseder Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Da Støre-regjeringen la fram Hurdalsplattformen i forrige måned, slo de fast at domstolsreformen skal reverseres, med unntak for der det er enighet om å opprettholde dagens struktur.

Siden den gangen har debatten rast, og flere advokater har også kommet på banen med sin mening. For eksempel har Jon Arne Østvik har uttrykt støtte til reversering av domstolsreformen, mens Advokatene i Grimmergården vil beholde dagens ordning.

Nå har Bjørn K. Soknes (embetsleder Trøndelag statsadvokatembeter), Hugo Henstein (embetsleder Møre og Romsdal statsadvokatembeter), Ingvild Thorn Nordheim (embetsleder Rogaland statsadvokatembeter), Anne M. Katteland (embetsleder Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter) og Jan Glent (embetsleder Det nasjonale advokatembetet) samt Økokrim-sjef Pål Lønseth sendt et brev til Domstoladministrasjonen.

I brevet uttrykker de bekymring for konsekvensene av en reversering av domstolsreformen, skriver VG.

Lederne viser til at det har blitt formidlet at domstolene klarer å benytte ressursene på tvers av rettsstedene, og at driften er mer effektiv etter reformen.

«Dette er også vårt klare inntrykk så langt», står det i brevet.

Lederne mener en sentral bekymring er at behovet og arbeidet blant annet med fortsatt digitalisering og generell opprustning av domstolens lokaler vil stoppe opp.

«Vi ønsker med dette å gi vår tilslutning til anmodningen om å avvente en reversering av domstolsreformen; la reformen virke en lengre periode, slik at man kan foreta en grundig evaluering før man beslutter hvorvidt reformen skal reverseres eller ikke», heter det avslutningsvis.

Justisminister Emilie Engen Mehl (Sp) sier til VG, at hun tar med seg innspillene fra lederne videre.

– Mye av dette er vel kjent fra før. Hvordan vi skal gå frem, vil jeg komme tilbake til, skriver Mehl.

Jenny Klinge (Sp) som nå er i næringskomiteen på Stortinget, men som satt tolv år i justiskomiteen, har tidligere uttalt blant annet dette til AdvokatWatch:

– Vi er opptatt av å lytte, men vi vet det finnes veldig mange andre som mener motsatt og ønsker reversering. De eventuelle plassene der det kommer et tydelig ønske om å opprettholde den nye strukturen, og hvor domstollederen, de ansatte gjennom sine tillitsvalgte og alle kommunene i rettskretsen er enige om det, der er det åpnet for unntak.

Ber justisministeren komme på banen og klargjøre hvordan eventuell reversering av domstolsreformen skal foregå

– Vi har ikke tatt ut det potensialet som ligger i vår nye domstol

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også