AdvokatWatch

Regjeringen og SV møtes på halvveien – øker rettshjelpssatsen med 36 kroner i timen

Det bekrefter statssekretær John-Erik Vika (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Da Støre-regjeringen i november la frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022, foreslo den å øke salærsatsen med 22 kroner i timen, fra 1085 kroner i timen til 1107 kroner i timen.

Én uke senere la SV frem sitt alternative statsbudsjett. I det foreslo SV å øke salærsatsen med 50 kroner i timen, til 1135 kroner i timen. Avstanden mellom dem var da 28 kroner i timen.

Kort tid etter tok Ap, Sp og SV fatt på budsjettforhandlinger. Nå er det klart at forhandlingene har resultert i at regjeringen og SV på dette punktet møtes på halvveien. Salærsatsen økes fra 1085 kroner til 1121 kroner, en økning på 36 kroner fra dagens sats.

– Den forrige regjeringen foreslo ingen prisjustering av rettshjelpsatsen. Det blir en reell økning i kompensasjon til advokater, sakkyndige og tolker i rettshjelpssaker og straffesaker til neste år, sier statssekretær John-Erik Vika (Sp) i en uttalelse.

Streiken i Høyesterett fortsetter

Advokatforeningen ser ikke like positivt på økningen som det Vika gjør, og melder at den pågående streiken i Høyesterett fortsetter.

– Resultatet var ikke oppløftende for de advokatene som tar sakene for samfunnets mest utsatte – derfor fortsetter streiken i Høyesterett. Resultatene fra budsjettforhandlingene gir fortsatt ingen forhandlingsrett, mens underreguleringen av rettshjelpssatsen, fortsetter, sier foreningen i en uttalelse.

Foreningen reagerer på at statsbudsjettet gir en regulering av satsen «som er langt lavere enn lønnsveksten ellers i samfunnet».

Misfornøyd med økningen i reisegodtgjørelse

Ap, Sp og SV er også blitt enige om å øke rettshjelpssatsen, herunder reisegodtgjørelse til advokater, med 21 millioner kroner.

– Dette tilsvarer etter Advokatforeningens beregninger en økning på cirka 120 kroner per time. Vi er altså langt unna en full reversering av den halveringen som i 2017 ble innført for reisefraværgodtgjørelsen, uttaler Advokatforeningen.

Øker inntektsgrensen på fri rettshjelp med 100 millioner kroner  

SV vil øke rettshjelpssatsen med 50 kroner i timen

Advokatforeningen bekrefter at det blir streik i Høyesterett: – Vil vare så lenge det er nødvendig for å oppnå de kravene vi har 

Støre-regjeringen foreslår å øke rettshjelpssatsen med 22 kroner 

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch