AdvokatWatch

– Advokatforeningen fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina på det sterkeste

Advokatforeningen med offisiell uttalelse om krigen i Ukraina.

Generalsektretær i Advokatforeningen, Merete Smith. | Foto: Lise Åserud/NTB

Torsdag i forrige uke invaderte Russland Ukraina. Invasjonen har møtt kraftig fordømmelse fra omverdenen, inkludert fra The International Bar Association (IBA), ifølge Lawgazzete.

Nå går også Advokatforeningen i Norge kraftig ut mot det de kaller et «russisk brudd på folkeretten».

– Advokatforeningen fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina på det sterkeste. Vår solidaritet er med Ukraina og dets folk, som opplever et brutalt og grovt brudd på folkeretten, på Ukrainas selvbestemmelsesrett og innbyggernes sikkerhet. Russlands handlinger truer sikkerheten i hele Europa, heter det i en uttalelse fra foreningen.

Advokatforeningen viser til at alle stater må respektere de grunnleggende rettigheter, verdier, prissipper og friheter formulert i FN charteret, statuttene til Europarådet og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og andre grunnleggende prinsipper i internasjonal rett.

– Advokatforeningen oppfordrer, gjennom våre internasjonale paraplyorganisasjoner IBA og CCBE, på det sterkeste Russland til å trekke seg tilbake. Angrepet mot Ukraina er både uprovosert og uberettiget. Alle stater er suverene, og Russland krenker nå på det groveste Ukrainas suverenitet. Det er dypt urovekkende og noe som må fordømmes, fortsetter foreningen.

Advokatforeningen sier videre at deres tanker går til det ukrainske folk, og at de oppfordrer alle til å vise sin solidaritet og støtte til Ukraina i alle sammenhenger hvor dette er mulig.

– Samtidig er vi opptatt av de russiske kollegaer og borgere som ikke føler tilstrekkelig trygghet til å ytre seg mot denne krigen - i frykt for egne liv, skriver Advokatforeningen og legger avslutningsvis til:

– Advokatforeningen støtter kraftfulle økonomiske sanksjoner og andre former for økonomisk og politisk press for å få Russland til å stanse sin aggresjon.

Tidligere mandag fortalte AdvokatWatch, at en rekke norske advokatfirmaer har engasjert seg, med å donere pengebeløp til ulike organisasjoner.

Krigen i Ukraina: Advokatfirmaer donerer en kvart million kroner hver

I over fem år bistod Wikborg Rein-partneren ukrainske Naftogaz i milliardtvister med russiske Gazprom. Nå hjelper han klienter med å håndtere konsekvensene av krigen

Partner i DLA Piper: – Vi opplever stor pågang av forespørsler fra både norske og utenlandske klienter knyttet til de endrede sanksjonene mot Russland og Øst-Ukraina

Ukraina-krisen: Internasjonale advokatfirmaer er i høy beredskap 

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch